Sığınmacıların ısrarı işe yaradı

Sığınmacıların ısrarı işe yaradı

Macaristan'da Keleti tren istasyonundan Avusturya'ya yürümeye başlayan bin 200 kişilik sığınmacı grubu, Macar hükümetinin aldığı kararla otobüslerle Avusturya'ya götürülüyor.

Macaristan'da Keleti (Doğu) tren istasyonundan yola çıkarak M1 otobanı üzerinden Avusturya'ya yürümeye başlayan bin 200 kişilik sığınmacı grubu ve istasyonda kalan yüzlerce kişi, Macar hükümetinin aldığı kararla otobüslerle Avusturya'ya götürülüyor. 

Sığınmacıların ısrarlı bir şekilde Avusturya'ya yürümesini durduramayan Macaristan, gece saatlerinde Avusturya ile diplomasi trafiğinden sonra bu ülkenin göçmenleri kabul edeceğini açıklaması sonrası sığınmacıları bu ülkeye otobüslerle götürmeye başladı.  

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile göçmenlerin ülkelerine gelmeleri konusunda uzlaşma sağladıklarını ve bu konuda Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da bilgilendirdiğini belirtti.

Bu arada Macar Haber Ajansı'nın (MTI) haberine göre, Keleti ve M1 otobanında 4 bin 500 sığınmacının otobüslerle Avusturya sınırına götürüldüğünü öğrenen Vámosszabadi, Debrecen ve Bicske şehirlerindeki göçmen kamplarından yüzlerce kişinin Avusturya sınırına gitmek için yola çıktığı belirtildi.

Macar Demir Yolları (MAV) yaptığı açıklamada. Keleti istasyonundan uluslararası tren seferlerinin tekrar başladığı belirtildi. Ayrıca sığınmacıların götürülmesiyle boşalan Keleti tren istasyonu bu sabahtan itibaren yeni göçmenlerin gelmesiyle tekrar doldu.

Macar Hükümeti Sözcüsü Zoltan Kovacs, sığınmacıların otobüslerle taşındığı Macaristan-Avusturya sınırındaki Hegyeshalom kentinde düzenlediği basın toplantısında, yasadışı göç konusunda Avrupa'nın ortak çözüm bulması gerektiğini ve bu soruna ilerleyen günlerde çözüm bulunacağını tahmin ettiğini söyledi.

Budapeşte'deki sığınmacı durumunun son günlerde dayanılmaz hale geldiğini belirten Kovacs, ''Mülteciler son günlerde yetkililerle işbirliği yapmayı reddettiler. Güvenlik riskinin ortadan kaldırılması için mültecilerin otobüslerle taşınması konusunda karar aldık. Macar ve Avusturya yetkililerin ortak çalışması sonucu yaklaşık 3 bin kişinin Avusturya'ya geçişine yardımcı oluyoruz'' dedi.

Hükümet Sözcüsü daha sonra Macar Haber Ajansı'na (MTI) yaptığı açıklamada, sığınmacıların taşınmasının tek sefere mahsus olduğunu belirterek, ''Ne Keleti tren garından ne de başka bir mülteci kampından Avusturya sınırına taşınması söz konusu değil. Hükümet mültecilerin sınıra taşınması kararı tek sefere mahsustu. Dün gece doksandan fazla otobüsle mülteciler Hegyeshalom'a taşındı'' ifadelerini kullandı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.