Sigarayı bırakmak için ramazan bir fırsat

Sigarayı bırakmak için ramazan bir fırsat

Uzmanlar, ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu ve bu fırsatı iyi değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin sigara kullandığını belirterek, son yıllarda hem sigara içen kişi sayısında hem de içilen sigara sayısında azalış olduğunu bildirdi.
 
Türkiye'de 2008 yılında yüzde 31,2 olan yetişkin sigara kullanımının 2012 yılında yüzde 27,1'e düştüğünü hatırlatan Bilir, bunun önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığının 400'den fazla sigara bırakma merkezi olduğunu, bu sayının üniversite, özel hastanelerin sigara bırakma merkezleriyle arttığını anlatan Bilir, bu merkezlerin sigarayı bırakmak isteyen kişilere katkı sağladığını söyledi.
 
Kapalı alanlarda sigara yasağı ile reklam yasaklarının da sigara tüketimindeki azalışta önemli etkisi bulunduğuna dikkati çeken Bilir, şöyle devam etti:
 
''Sigara tüketimini azaltmak için caydırıcı unsurlar çok önemli. Ramazan ayı da bu anlamda caydırıcı bir unsur. Ramazan ayında oruç tutanlar sabahın erken saatinden güneşin batımına kadar sigara içmiyor. Bu yaklaşık 17 saati buluyor. Bir kişi 17 saat sigara içmediği için ne rahatsızlanıyor, ne hastalanıyor. Kişi bu kadar saat içmeden durabiliyorsa, devamında da sigara içmemeyi sürdürmesi mümkün. Bunun benzeri uçak yolculuklarında görülüyor. Kıtalar arası uzun uçak yolculuklarında kişi 14-15 saat sigara içmiyor. Demek ki insanlar sigara içmeden durabiliyorlar. Bunu tüm hayatları boyunca da devam ettirebilirler. Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım''
 
Kişilerin ramazan döneminde davranışlarına, düşüncelerine de çeki düzen verdiğini anlatan Bilir, ''insanların bu dönemde, sigara içerek bedenlerine ve sağlıklarına zarar verdiklerini düşünerek, bu kötü alışkanlıktan vazgeçmesi gerekiyor'' görüşüne yer verdi.
 
''Sigara yavaş yavaş azaltılmaz, birden bırakılır''
 
Sigaranın birden bırakılması gerektiğini vurgulayan Bilir, ''yavaş yavaş sigarayı azaltacağım'' diyenlerin sigarayı bırakmada başarı sağlamadığını kaydetti.
Ramazan döneminde sigara kullanımının azaldığına da dikkati çeken Bilir, günde bir paket sigara içen kişinin, iftarla sahur arasındaki sınırlı sürede bir paket sigarayı bitirmesinin mümkün olmadığını, ramazanın bu anlamda da sağlık açısından faydalı bir süreç olduğunu söyledi.
 
Sigara kullanımını bırakmayı düşünmeyen kişilere de önerilerinin iftardan sonra arka arkaya sigara içmemek olduğunu belirten Bilir, bunun sağlık için çok riskli olduğunu, kalp krizini tetikleyen bir unsur olabileceğini söyledi.
 
Bilir, ''Sigara içmediği için kimse hastalanmaz, ölmez ama sigara içtiği için hastalanan kanser olan, ölen çok insan var'' şeklinde konuştu.
 
Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin Sağlık Bakanlığının Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak destek alabileceklerini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.