Sigarayı bırakmada ilk şart

Sigarayı bırakmada ilk şart

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigarayı bırakmada "kararlılığın" ön şart olduğunu belirterek, destek yaklaşımlarının başarıyı artırdığını; bilimsel olmayan yöntemlerin ise etkili olduğuna dair hiçbi

Bilir, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmanın zararlarının yarım yüzyılı aşkın süreden beri bilindiğini söyledi.

Tütün endüstrisinin, dünyanın her yerinde ürünlerini satmaya çalışırken, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının toplumun sağlığını korumak amacıyla sigara kullanımını azaltma yönünde çaba gösterdiğini belirten Bilir, Dünya Sağlık Örgütü'nün hükümetlere destek olmak için çeşitli düzenlemeler yaptığını, rehber hazırladığını, tütün kullanımının azaltılması için özel günler kararlaştırdığını anlattı.

Bilir, sigara ile mücadelede 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nün çok önemli olduğunu ifade ederek, sigarayı bırakmayı düşünenler için 9 Şubat'ın iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

"Ticari yaklaşımları kesinlikle önermiyoruz"

Sigarayı bırakmada, kişinin kararlı olmasının en büyük adım olduğunu, bu olmadığında bir süre sonra tekrar sigaraya başlanabildiğini vurgulayan Bilir, "Sigaranın bırakılması öncelikle kişilerin kendi kararlarıdır. Ancak sigarayı bırakmaya karar veren kişilere bu yönde destek verildiğinde başarı artmaktadır" dedi.

Bilir, sigarayı bırakma konusunda bilimsel olmayan yöntemlerin ve ürünlerin etkili olmadığına dikkati çekerek, "Bu yolla sigara bırakma başarısının arttığı şeklinde kanıt da yoktur. Bu nedenle ticari amaçlı olarak ortaya sürülen yaklaşımları kesinlikle önermiyoruz" diye konuştu.

Sigarayı bırakmada etkili 3 yöntem

Sigarayı bırakmada etkili olduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış olan üç yaklaşım bulunduğunu dile getiren Bilir, bunlardan birinin "psikolojik ve davranışsal destek yaklaşımı" olduğunu bildirdi.

Bilir, nikotin bağımlılığının çaresiz bir durum olmadığını, kişilerin nikotin bağımlılığından kurtulabileceğini, psikolojik ve davranışsal desteğin, bağımlılıktan kurtulma konusundaki başarıyı artıran bir yöntem olarak gösterildiğini belirtti.

Nikotin replasmanı (yerine koyma) uygulamalarının da diğer yöntemler arasında yer aldığını vurgulayan Bilir, sigarayı bırakan kişilerde nikotin yetersizliğine bağlı bazı belirtiler olabileceğini, bu belirtilerin önlenmesi amacıyla vücuda belirli miktarda nikotin alınmasını sağlayan nikotin bantı, nikotin sakızı, nikotin spreyi gibi ürünler bulunduğunu, kişilerin, bu yolla nikotin ihtiyacı hissetmediğini kaydetti.

Üçüncü yol olarak da ilaç tedavisi önerildiğini anlatan Bilir, sigara içenlerde sigarayı bırakma düşüncesini ve uygulamasını destekleyen bazı ilaçların bilindiğini, bu ilaçların kullanılması ile sigara bırakma konusundaki başarının arttığına dikkati çekti.

Her gün yaklaşık 7 bin başvuru

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, öncelikle doktora başvurarak danışmanlık ve tavsiye alması gerektiğini vurgulayan Bilir, bu konuda ülke genelinde 400'den fazla "Sigara Bırakma Merkezi"nde hizmet verildiğini söyledi.

Bilir, Sağlık Bakanlığı'nın "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı"nın da hergün 24 saat yaklaşık 7 bin dolayında başvuruya yanıt verdiğini ve sigarayı bırakmak isteyenleri yönlendirdiğini anlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.