Sigaraya karşı topyekün mücadele

Sigaraya karşı topyekün mücadele

İstanbul’da valilik, belediye ve Yeşilay Cemiyeti, STK’larla bir araya gelip, sigara ile mücadelenin yollarını masaya yatırdı. İstiklal Caddesi’nde ise, Yeşilay’ın öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi.

“Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla İstanbul Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulunun üyeleri olan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü , İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği işbirliği ile program düzenlendi.

Yeşilay Cemiyeti’nin Eminönü’deki merkezi Sepetçiler Kasrı’ndaki toplantıya, İl Tütün Kontrol Kurulu üyeleriyle, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Çetin, tütünde sağlanan başarıya rağmen genç ve genç yetişkinlerde bağımlılığın hızla yayıldığını ifade etti.

Sigarayı bırakmada iletişim araçlarının önemini anlatan Çetin, dizilerin ve sinema araçlarının bu amaç için kullanılabileceğini dile getirerek, “Bağımlılıklar mücadele için toplumdaki kanaat önderleri ve rol modeller önemlidir. Tütünle ilgili uygulamalar Sağlık Bakanlığınca açıklandı. Ulusal Tütün Kontrol Eylem Programı 2014-2017 kapsamında pasif sigara içiciliğin önlenmesi ve tütün kullanımın engellenmesine yönelik uygulamalar getirmektedir. Lokanta, kahvehane gibi mekanların açık alanlarında tütün kullanmayanlar için özel alanlar oluşturulacaktır. Alışveriş merkezi, tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanılmasının engellenmesine yönelik pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek alışveriş merkezi gibi yerlerin kapılarının önlerinde sigara içimi engellenmiş olacaktır” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Fevzi Güneş de kendisinin de 40 yıl kadar sigara içtiğini ve 2 yıl önce sigarayı bıraktığını, bu sorunun ülkenin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti.

TÜTÜNLE MÜCADELE RAPORU

Toplantıda İstanbul Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan tütünle mücadele raporu da açıklandı. Rapora göre 2014 yılı içinde, il ve ilçelerde toplam 79 ekip görevlendirilirken, 108 personel görev yaptı.

 2013 ve 2014 yıllarında toplam 607 bin 85 denetim gerçekleştiren ekipler, 9 bin 410 cezai işlem tutanağı hazırladı ve 10 bin 393 kişiye ceza uyguladı. 2013 ve 2014’te 24 milyon 882 bin 175 lira para cezası kesilirken, bunun 11 milyon 921 bin 127 lirası tahsil edildi. 2 yıl içinde 12 bin 186 şikayet alan ekipler, toplam 92 işletmeye kapatma cezası uyguladı.
24 ilçede 43 kamu hastanesi ve devlet üniversitelerinde toplam 47 Sigara Bırakma Polikliniği bulunurken, 39 bin 307 kişi de buralara başvurarak tedavi oldu.

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde Yeşilay’ın öncülüğünde sivil toplum örgütleri tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Taksim Tünel’den başlayıp Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen gruba İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bandosu da eşlik etti.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.