Sigaranızı söndürerek kanserden korunmaya başlayın

Sigaranızı söndürerek kanserden korunmaya başlayın

Tüm kanser ölümlerinin büyük çoğunluğunda etkisi bulunan sigaranın içilmemesiyle, bazı kanser türlerinde riskin yüzde 90'lara varan oranlarda azaltılabileceği belirtiliyor.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 4 Şubat'ın "Dünya Kanser Günü" olduğunu ve sigarayı bırakmak için ne geç ne de erken olduğunu belirterek, dünyada en çok görülen ve en çok öldüren kanser türünün akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin kanserler arasında kaçınılması, korunması en kolay kanser olduğunu ifade eden Özlü, "Sadece sigara içmemekle akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ı ortadan kalkar. Akciğer kanseri parayla satın alınan bir hastalıktır. Her gün bıkmadan usanmadan inatla ve ısrarla marketten, bakkaldan sigara alıp kullanmaya devam ederseniz 20-30 yıl sonra sizin de nur topu gibi bir akciğer kanseriniz olabilir. Parayı veren düdüğü çalar" dedi.

Özlü, sigaranın tüm kanser ölümlerinin büyük çoğunluğundan sorumlu olduğuna değinerek, "Kanseri önlemek için dile getirilen diğer tavsiyelerin hiçbirinin sigarayı bırakmak kadar belirleyici bir etkisi yoktur" diye konuştu.

Sigara tiryakilerine çağrıda bulunan Özlü, şunları kaydetti:

"Bugün sigarayı bırakmak için bir adım atmalılar. İsteyen herkes sigarayı bırakır. Sigarayı bırakamayan değil, bırakamayacağını düşünen insan vardır. Türkiye'de son 2 yılda 2 milyon kişi sigarayı bırakmıştır. Gelin siz de bırakın. Sigarayı bırakmak için ne geç ne erken. Bugün sigarayı bırakmanın tam zamanı. Kendi başınıza yapamıyorsanız veya yapamadığınızı düşünüyorsanız biz size yardıma hazırız. Sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerimiz sizi, sağlığınızı, geleceğinizi, yaşamınızı korumak, iyileştirmek için hazır bekliyor. Siz bir adım atın, sigara bırakma polikliniğinden randevunuzu alın. Gerisini birlikte getirelim."

Prof. Dr. Özlü, tiryakilerin bugün sigaradan kurtulmasını isteyerek, "İnanın hayatınızın en önemli ve güzel kararlarından birini vermiş olacaksınız. Bir ay sonra sigarayı aramayan ve sigaradan nefret eden sağlıklı bir kişi olacaksınız. Sigarayı bıraktığınızda kanser riskiniz hemen azalmaya başlar ve yıllar içinde sigara içmeyen kişilerin düzeyine inecektir" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.