Sigaranın zararları ulusal referans laboratuvarında tespit edilecek

Sigaranın zararları ulusal referans laboratuvarında tespit edilecek

Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı 2015-2018'e göre, tütün ürünlerinin içeriklerinin ölçülmesi amacıyla ulusal referans laboratuvarı kurulacak.

Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı 2015-2018'e göre, gelecek yıla kadar tütün ve tütün ürünlerinin içerikleri ve yaydıklarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ulusal referans laboratuvarı kurulacak.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılabilmesi için çalışan ve 180 ülkenin taraf olduğu "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS)"ne imza atan Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı 2015-2018 'de stratejilerin neler olacağını belirledi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, hedef, strateji ve faaliyetleri, günün şartları da göz önünde bulundurularak Bakanlık koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, üniversiteler, medya ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katkılarıyla güncellenen eylem planında, çeşitli aktiviteler yer aldı. Bu eylem planı kapsamında yer alan ve özellikle tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesine yönelik faaliyetlerin hayata geçirilebilmesi için öncelik kamu kurumlarına verildi.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarında, yalnızca belirlenmiş yerlerde tütün mamulü tüketimine müsaade edilecek, belirlenen bu alanların toplam açık alanın yüzde 30'nu geçmemesi ve giriş kapısından en az 10 metre mesafede olmasına dikkat edilecek.

Kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda ve vatandaşların spor yapmaları için kurumlarca oluşturulmuş yerlerde tütün ve tütün ürünü kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşları gibi insanların yoğun kullandıkları ve toplu halde giriş çıkışın olduğu kapalı alan özelliğindeki yerlerin giriş kapılarına asgari 5 metre mesafede olacak şekilde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesi önlenecek.

Toplumun yüzde 95'inde tutum oluşturulmaya çalışılacak

Eylem planı kapsamında, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan zararlı etkileri konusunda halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi sağlanacak. 2018 sonuna kadar toplumun yüzde 95'inde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı tutum oluşturulmaya çalışılacak.

Sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı oranının yükseltilmesi için faaliyetler yürütülecek. Bu şekilde, sigara bırakma yüzdesinin toplumda yüzde 50'nin, sağlık profesyonellerinde, öğretmenlerde, din adamlarında, emniyet ve yargı mensuplarında bırakma oranlarının yüzde 60'ın ve hamilelerdeki bırakma oranlarının ise yüzde 90'ın üzerine çıkarılması için çalışılacak.

Öte yandan tütün ve tütün ürünleri üzerindeki vergi yükü artırılarak,  tütün ürünlerinin fiyatının artırılması sağlanacak. Eylem planına göre, ÖTV'nin, sigara perakende satış fiyatının en az yüzde 70'ini oluşturması sağlanarak, vergi artış oranının enflasyon oranının üzerinde kalmasına çalışılacak.

Kapalı alanlarda denetim artırılacak

Tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesi için de 2018'e kadar dumana maruziyete ilişkin riskler hakkında toplumun en az yüzde 90'ına ulaşılacak. Mevzuat tarafından "kapalı" alan olarak belirlenmiş yerlerde, tütün ve tütün ürünleri tüketiminin engellenmesine ilişkin denetim kapasitesi güçlendirilecek.

Tütün ve tütün ürünlerinin reklam, promosyon ve sponsorluğunun önlenmesi ile ilgili mevzuatın etkili şekilde uygulanması ve sponsorluğun tamamen ortadan kaldırılması için çalışmalar yürütülecek. 2016'ya kadar tütün ve tütün ürünlerinin içerikleri ve yaydıklarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ulusal referans laboratuvarı kurulacak.

Bu ürünlerin içerikleri ve yaydıkları hakkında tüm bireylerin anlayabileceği ifadelerle hazırlanmış, delil bazlı ve objektif bilgi dokümanlarına dayanılarak kamuoyu bilgilendirilecek. Tütün ve tütün ürünlerinde kullanılan sağlık uyarı ve mesajları ile en etkin uygulama yöntemleri geliştirilecek.

İzleme sistemi oluşturulacak

Öte yandan 24 yaş altındakilerin tütün ve tütün ürünleri kullanımından korunması, 18 yaşını doldurmamış kişilerin de bu ürünlere satış ve dağıtım yoluyla ulaşmasının engellenmesi sağlanacak.

18 yaşını doldurmamış kişilerin tütün ve tütün ürünlerine satış ve dağıtım yoluyla erişimi tümüyle engellenecek, bu kişilerin tütün ve tütün ürünleri kullanımını yüzde 50; 19-24 yaş grubunda da tütün ve tütün ürünleri kullanımı yüzde 25 azaltılmaya çalışılacak.

Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı'nın süreç ve çıktılarının izlenmesi, değerlendirmesi ve raporlanması amacıyla bu yıl sonuna kadar amaca yönelik model oluşturulacak ve izleme sistemi geliştirilecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.