Sigaradan Yılda 100 Bin Kişi Ölüyor

Sigaradan Yılda 100 Bin Kişi Ölüyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, sigara kullanımı nedeniyle her yıl dünyada 5 milyon kişinin öldüğünü söyledi

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Adem Yılmaz, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden çok önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, psikolojik ve maddi sorunlara yol açtığını duyuran Dr. Yılmaz, bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

'SİGARA ÖNLENEBİLİR BİR SORUNDUR'

Sigara kullanımının, başta kanser, kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere 50'den fazla sağlık sorununa neden olduğunu aktaran Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigaradır. Sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 20 kat fazladır. Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 10 kat artmaktadır. Sigara kullanımı önlenebilir bir sorundur. Toplumu bilinçlendirmek, özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak, sigarayla mücadelenin en etkin yollarıdır. 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 azaltmış olur. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile sigaranın bırakılmasına yardımcı olunmaktadır. Tıbbi tedavi, motivasyonel destek tedavisi ile birlikte uygulanırsa sigarayı bırakma başarısı artmaktadır. Herkesi duyarlı olmaya ve sigarasız yaşama davet ediyorum."

Aktif haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.