Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat fazla

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat fazla

Özel Hayat Hastanesi’nden Uzman Dr. Fulya Gürkan, sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin 20 kat fazla olduğunu söyledi.

Adem Elitok'un haberi:

'9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Gürkaya, sigarada vücut için zehirli, kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu dile getirdi. Dr. Gürkan, şu bilgileri verdi: “Bunlarda 50 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski, içmeyenlere göre 20 kat fazladır. Sigara içenlerde akciğer dışında; ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmaktadır. Sigara, nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedenidir. Sigara içenlerde kalp krizi riski 3 kat fazladır. Sigara, beyin damarı hastalıkları, bacak kangrenleri, felç riski, kadınlarda düşük ve erken doğum riskini arttırmaktadır. Erkeklerde de iktidarsızlığa neden olmaktadır. Ayrıca sigara ülser, ciltte kuruma, sedef ve gözde katarakt riskini de ciddi şekilde arttırmaktadır.”

Sigarayı bırakmayı düşünenlere hazırlıklı olmaları çağrısında bulunan Gürkan, “Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin ve kendinize bırakmak için bir gün belirleyip o günde bırakma konusunda kararlı olun. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkânsız değildir. Sigara bırakma yöntemleri ve sigara bırakma tedavisi için doktora danışın. En çok zorlanacağınız süre 2-3 haftadır.” diye konuştu.

Sigara bırakmada birkaç yöntemin olduğunu söyleyen Gürkan, “Kendi kendine bırakma dediğimiz yöntemde, sigara içenlerin bir kısmı sigarayı birden kendi istekleriyle, kendi kendilerine bırakabilir. Etkinliği bilimsel açıdan tartışmalı tedaviler hipnoz, akupunktur gibi yöntemlerdir. Etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedaviler de, kendi kendine sigarayı bırakmada zorlanan kişilerde hekim gözetiminde uygulanan bilimsel yöntemlerdir. Etkinliği kanıtlanmış ve onaylanmış tedaviler nikotin tedavisi ve sigara bırakmaya yardımcı sigara bıraktırma haplarıdır. İlaç tedavisi, fiziksel bağımlılığı saptananlara eğer olumsuz bir durum yoksa önerilmelidir. İlaç tedavisi sigarayı bırakma başarısını arttırır ve yoksunluk belirtilerini azaltarak sigaranın daha kolay bırakılmasını sağlar. Ancak bu tedavilerin bazı ciddi yan etkileri olabileceğinden ayrıca başka bazı ek hastalıkları olan kişilerde uygulanması sakıncalı olabileceğinden bağımlının hekim tarafından değerlendirilip tedavilerin hekim gözetiminde uygulanması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı

“BOL SU İÇİN, SPOR YAPIN”

“Bırakma kararınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın ve size destek olmalarını isteyin” diyen Dr. Gürkan, “Sigarayı bıraktıktan sonra bol su içilmesi tavsiyesinde bulundu. Gürkan, “Çay ve kahve sigara içmeyi hatırlatıyorsa bu içeceklerin miktarını azaltın. El ve ağız alışkanlığı sizi zorluyorsa kalem veya stres topuyla oynayabilir veya şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Kalorisi yüksek yağlı, tatlı yiyecekler ve çerezden uzak durulmalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra 3-4 kilo alımı normal olup bol su içerek, yürüyüş ve spor yaparak kilo alımı da engellenebilir.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.