Sigara içenler: Bacağınız kesilebilir

Sigara içenler: Bacağınız kesilebilir

Dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan damar sertliği Türkiye'de artışta. Özellikle sigara içen orta ve ileri yaşta bireylerde bacak damarlarının tıkanması ile parmakların ve hatta bacağın kesilmesi mümkün. Üstelik Türkiye'de toplumun yaşlanması ile birlik

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 13. Kongresi'nde yine çarpıcı konular masaya yatırıldı. Bunlardan biri de sigara üzerineydi. Araştırmalara göre sigara içenlerin ileride bacaklarının kesilmesi olası.
 
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. A. Kürşat Bozkurt, bacak kesilmesine neden olan damar tıkanması hakkında şu bilgileri verdi:
 
Bu konuda ülkemizde yapılan kapsamlı bir çalışmada damar sertliği 55 yaş üzerindeki bireylerde %20, 70 yaş üzerindeki bireylerde %30. Bu oranlar Avrupa ülkeleri içinde rekor ve ABD verilerine yakın yükseklikte.
 
Türkiye'de 70 milyon nüfusun 17 milyonu sigara içiyor. Dünya Sağlık örgütü WHO, 15 yaş üstündeki nüfus için kabul edilebilir oranın %15 olduğunu söylüyor, ancak son çalışmalar bazı yörelerimizde bu oranın %70'i geçtiğini gösteriyor. Bu yüzden de damar sertliği Türkiye'de artıyor.
 
DAMAR TIKANIKLIĞI TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
 
Hastalık eskiden kötü seyirli idi. Ancak son zamanlardaki teknolojik gelişmeler seçilmiş hastalarda ince balon ve teller kullanılarak damarları açmayı olası hale getirdi. Hastalar anestezi almadan, hastanede yatmadan tedavi olabiliyorlar. Sonuçlar yüz güldürücü. Bazı hastalarda ise hastalarda ise bypass ameliyatı tek çare olmaya devam ediyor. Hastalığın ilerlemesini durdurabilmek için ise tek çare hastanın kanı sulandırıcı ilaç kullanması, şeker hastalığının kontrolde tutulması, kolesterol düşürücü ilaçlar ve işin olmazsa olmazı sigaranın bırakılması.
 
Ayaklarında üşüme hissi, yürüme sırasında baldır ağrısı ve parmaklarda geçmeyen yarası olan kişilerin mutlaka bacak damar tıkanıklığının araştırılması için bir kalp damar cerrahisi uzmanına başvurmasını öneriyorum.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.