Sigara içen kadınlar! Bu kansere özellikle siz dikkat edin

Sigara içen kadınlar! Bu kansere özellikle siz dikkat edin

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD), Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, son istatistikî bilgiler ve araştırmalara göre, sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu açıkladı.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD), Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, son istatistikî bilgiler ve araştırmalara göre, sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu açıkladı. Kadınların sigara içme alışkanlığına bağlı olarak bu riskin ilerleyen yıllarda daha da artabileceğini söyledi.

(TAKD) ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) tarafından Antalya’da düzenlenen 4. Ulusla Akciğer Kanseri Kongersi’nde konuşan Yılmaz, akciğer kanseriyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Kadınların akciğer kanserine yakalanma oranlarıyla ilgili son yıllarda az da olsa bir artış yaşandığına işaret eden Yılmaz, “Erkeklerde, akciğer kanser hızlarındaki artış eğilimi, 2007 yılından itibaren durmuştur. Kadınlarda ise, bu hızlarda 2005 ten sonra çok hafif bir artma ortaya çıkmıştır. Kadınların sigara içme alışkanlığındaki değişikliklerin istatistiklere yansımasını arzu etmemekteyiz.” dedi.

Hiç sigara içmeyen kadınlar, hiç sigaraya içmeyen erkeklere göre daha çok akciğer kanseri riskine sahip olduğunu aktaran Yılmaz, kadınların akciğer kanserine karşı daha hassas olduğunu dile getirdi. Kadınlar için sigarayı bırakmak kadar, akciğer kanserine neden olan diğer risk faktörlerinden uzak durmanın önemine değindi. Genetik çalışmaların hiç sigara içmeyen kadınlarda oluşan genetik değişikliklerin (EGFR gibi) akciğer kanser riskini arttırabildiğini ortaya koyduğunu açıkladı. 2007’den itibaren erkeklerde akciğer kanser sıklığının bir platoya ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Henüz analizi tamamlanmayan 2010 ve 2011 verileri de bu bilgiyi desteklemesi durumunda ileriki yıllarda akciğer kanser sıklığının azalmaya başladığını görebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de, 2009’da akciğer kanserinde artış hızının erkeklerde 100 binde 66, kadınlarda ise 100 binde 8,1 olduğunu açıklayan Yılmaz, “Buna göre her yıl 30 bin yeni akciğer kanserli hasta oluşmaktadır. Yeni akciğer kanserli hastaların 27 binini erkek, 3 binini kadın hasta olacağını söyleyebiliriz. Her iki cinsiyette de, 50 yaşından itibaren başlayan görülme sıklığındaki artış, 70’li yaşlarda zirve seviyesine ulaşmaktadır. 2012 itibariyle, ülkemizde yeni ve eski akciğer kanserli (prevelans) yaklaşık 50 bin hasta bulunmaktadır.” dedi.

Akciğer kanserinin en önemli sebebinin sigara olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’de 2008’de başlatın sigarayla mücadeleyle çalışmalarıyla çok küçük bir iyileşme görüldüğünü ancak, bunun yetersiz olduğunu aktardı. Sigaraya erken yaşta başlama oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Yılmaz, yüzde 58’lerde olan bu oranın düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Erken yaşta sigaraya başlamanın akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çekti. Yılmaz, “Bu tehlikeyi bilmemize rağmen, sigara azalarak da olsa tüketilmeye devam edilmektedir. Bugün için ülkemizde tütün ve tütün ürünleri ile mücadele neticesinde sigara içme oranlarında yüzde 4’lük bir azalma elde edilmiştir. Ancak, kadınlar arasında sigara kullanımındaki artış eğilimi, genç yaşta sigaraya başlamış olma mücadelenin önemini ortaya koymaktadır Ülkemizde liseli gençler arasında sigara kullanım sıklığı yüzde 20 ile 40 arasındadır.” şeklinde konuştu.

Akciğer kanserinin önlenmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz, elektronik burun teknolojisinden bahsetti. Bu teknoloji sayesinde havada bulunan zararlı maddelerin solunumunun engellenebileceğini kaydetti.

Ayrıca, piyasada sigaraya alternatif olarak sunulan elektronik sigaranın kanser yapıcı etkilerinin tespit edildiğini açıklayan Yılmaz, bu tarz ürünlerin satışının yasaklanmasını tavsiye etti. Vatandaşların da bu ürünleri kullanmamasını önerdi. Yılmaz elektronik sigarayla ilgili şu tespitleri paylaştı: “Sıvı haldeki nikotinden ısı yolu ile nikotin buharı elde etme esasına dayanmaktadır. Sigaradan kurtulmada etkili olamayacağı ve kanserojen maddeler içerebileceğini bilmekteyiz. Artık, e-sigaranın solunum yolu hücreleri üzerinde, sigaranın sebep olduğuna benzer, kanseri başlatan mutasyonlara (P53, KRAS gibi) neden olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle, e-sigara kullanan kişiler en kısa zamanda bu alışkanlıklarından vazgeçmelidir.” dedi.

Kanser tedavisine yaşanan gelişmelere de değinen Yılmaz, akciğer kanserinin erken tanısında bugün için, bilgisayarlı tomografinin yerine geçebilecek daha iyi bir yöntem bulunmadığını söyledi. Akciğer kanseri konusundaki gelişmelerin ayrıntılı olarak tartışıldığı kongreyi 450’yi aşkın katılımcı takip ediyor. Güncel konular ve 300 civarında bildiri yapıldı. Alanında deneyimli ve söz sahibi yerli ve yabancı 65 konuşmacı ile birlikte, panel ve konferanslarda fikir ve araştırmalarını sunuyor.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.