Sigara, halk sağlığını tehdit ediyor

Sigara, halk sağlığını tehdit ediyor

Trabzon İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2024 yılına kadar 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Dr. Hamzaoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğuna vurgu yaptı. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak, kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini kaydeden Hamzaoğlu, “Sigarayı kullananların havaya kattığı çevresel tütün dumanına maruz kalmanın güvenilir eşik dozu yoktur. Duman olarak çok küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır. Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2024 yılına kadar 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla sigara ile mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır.” dedi.

Sigaradan kurtulmak için bireysel çabanın çok değerli olduğuna dikkat çeken Hamzaoğlu, ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğinin de çok önemli olduğunu dile getirdi. Hamzaoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Unutulmaması gereken en temel ve can alıcı gerçek şudur; sigara sağlığa zararlıdır. Sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur. Bırakıldığında daha uzun ve daha sağlıklı yaşayacaksınız, ayrıca sigaradan başka şeylere harcayabileceğiniz daha fazla paranız olacak. Herkesi, ülkemizde her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan, sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.”

Dr. Hamzaoğlu, tiryakilerin, ildeki sigara bırakma polikliniklerinden sigara bırakma konusunda hizmet alabileceklerini, Bakanlığın ALO 171 numaralı sigarayı bırakma danışma hattını arayarak, ücretsiz muayene yaptırabilecekleri bilgisini verdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.