Sigara göz sağlığını da olumsuz etkiliyor

Sigara göz sağlığını da olumsuz etkiliyor

Vücutta sayısız organ ve dokuda hasara neden olan sigara alışkanlığı, göz sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, sigaranın olumsuz etkilerinin doğrudan göz dokularını besleyen damarlar üzerinden olabildiği gibi, farklı mekanizmalarla da dolaylı olarak ortaya çıkarabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, sigaranın göze verdiği hastalıklarla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine değerlendirmede bulundu. Altıparmak, gözde kataraktın oluştuğu lens dokusunun damarsız nadir dokulardan biri olduğunu belirtti. Bu özelliği ile vücuttaki pek çok dokudan ayrılan dokuda, lens hücrelerinin saydamlıklarını korumak için gereken enerji ihtiyaçlarını büyük oranda göz içi sıvılardan aldığını anlattı. Sigara kullanımının bu sıvıdaki dengeyi bozduğunu ifade eden Dr. Altıparmak, "Sigara lensi katarakta daha açık hale getirir. Yapılan bir çalışmada günde 15 ya da üzeri sigara içen kişilerde katarakt ameliyatı gerektiren katarakt gelişme riskinin içmeyenlere göre yüzde 42 oranında arttığını gösterilmiştir. Yani sigara katarakt gelişimini hızlandırmakta ve daha genç yaşta katarakt ameliyatı gerektirmektedir." bilgilerini verdi.

"SARI NOKTA HASTALIĞI SİGARA KULLANANLARDA DAHA FAZLA"

Sigaranın içerdiği kimyasallar yoluyla retinada oksidan hasarını da arttırdığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Uğur Emrah Altıparmak, bunun dokuların kendini yenileme yeteneğini azalttığı söyledi. Sarı nokta hastalığı riskinin sigara kullananlarda yüzde 45 daha yüksek olduğunu gösteren ABD kaynaklı bir çalışmaya atıfta bulunan Altıparmak, şöyle dedi: "Sigara içmeye devam eden hastalarda hastalığın daha hızlı seyrettiği bildirilmiştir. Bu nedenle Sarı Nokta hastalığı olan kişilere sigarayı bırakmaları önerilir. Kuru tip sarı nokta hastalığının tedavisi için vitamin-mineral kombinasyonu içeren bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarda bulunan beta-karoten maddesinin de sigara kullan kişilerde akciğer kanseri riskini arttırdığı gösterildiğinden, bu maddeyi içeren ilaçlar sigara kullanıcılarında önerilememektedir."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.