Sigara endüstrisinde çocuk işçiler

Sigara endüstrisinde çocuk işçiler

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre dünyanın en büyük beşinci tütün üreticisi Endonezya'da yaşları 10 ile 17 arasında değişen 1.5 milyondan fazla çocuk tarım sektöründe kötü koşullarda işçi olarak kullanılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, dünyanın en büyük 5. tütün üreticisi Endonezya'da, yaşları 10 ile 17 arasında değişen 1.5 milyondan fazla çocuğun sağlığa zararlı koşullarda tütün çiftliklerinde işçi olarak kullanıldığını bildirdi.

Örgüt'ün son raporuna göre Endonezya'da çocuk tütün işçileri nikotine maruz kalıyor, toksik kimyasallara dokunuyor, sivri aletler kullanıyor, ağır yük taşıyor ve aşırı sıcakta çalıştırılıyor.

BBC Dünya Servisi'nden Rebecca Henschke, konuyu araştırmak için gittiği Endonezya'nın Lombok Adası'nda tütün tarlalarında çocukların her aşamada çalıştırıldığını söylüyor.

Bunların arasında tütün bitkilerinin üstüne çıplak elleriyle kimyasal gübreler koyan ergenlik çağındaki çocuklar da var.

'Nefes almak çok zor'

Çocuklar özellikle tütün yaprakları elle toplanacak kadar büyüdüğünde onları toplamak ve daha sonra kurutulması için fırınlara taşımakla görevli.

16 yaşındaki Ela, "Kuru tütün fırından çıkarken başım ağrıyor, öksürmeye başlıyorum ve başım dönüyor. Nefes almak çok zor" diyor.

Ela 12 yaşından bu yana aralarında Phillip Morris'in de bulunduğu çokuluslu sigara şirketlerine tütün tedarik eden çiftliklerde çalışıyor.

Tütün çifliği sahibi Muktar ise hasat zamanı çiftliğinde çok sayıda çocuğun çalıştığını anlatıyor. Bu çocukların arasında 11 yaşındaki kızı da var.

"Bazen kızımın başı ağrıyor bazen ağrımıyor. Tütün kokusu oldukça sert ama hoş bir koku" diyor Muktar.

Muktar'ın kızı Sinarwulan ise "Çok güçlü bir koku eğer koklarsak başımız dönüyor" diye konuşuyor.

Muktar ise gülerek devam ediyor:

"Çünkü kızım sigara içmiyor. Sigara içmeyene baş ağrısı yapar".

Nikotin zehirlenmesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Margaret Wurth ise çocuklarda görülen belirtilerin nikotin zehirlenmesine benzediğini açıkladı.

Wurth "Tütün yapraklarına yakın mesafede çalışan çocuklarda nikotin zehirlenmesi görülebilir. Tütün sezonu bir kaç hafta içinde açılıyor, bu yaz binlerce çocuk çiftliklerde tehlike içinde olacak. Hükümet ve sigara endüstrisinin bir an önce çocukları korumaya alması gerekiyor" dedi.

Phillip Morris şirketi deBBC'ye yaptığı açıklamada tedarik zincirinde çocuk işçilerin kullanıldığını kabul etti.

Şirketin sürdürülebilirlik yetkilisi Miguel Coleta "Ben üç çocuk babasıyım ve taşrada büyüdüm. Çocukların aile çiftliğinde yardım etmesi normal ama bu rapor endişe edici bir duruma işaret ediyor. Tütün tedariği konusunda doğrudan temasa geçerek yakında izleyeceğiz" diyor.

Phillip Morris şirketine doğrudan tedarik sağlayan bir çiftlikte artık çocuklar çalıştırılmıyor.

Çiftlik sahibi Jamaludin "Tütün tehlikeli bir uyuşturucu. Çocuklar hasta oluyor, başları dönüyor ve ağrıyor" dedi.

Ama 9 yaşından beri çalışan Sinawulan gelecek hasat zamanında da çalışmaya kararlı.

Geçen ay annesini kaybeden Sinawulan "Bunu yapmak istiyorum çünkü aileme yardım etmek istiyorum" diyor.

Okul için paraya ihtiyaç duyan Sinawulan'ın hayali ise polis olmak.

 

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.