Sigara, diş eti iltihaplarını tetikliyor

Sigara, diş eti iltihaplarını tetikliyor

Diş Hekimi Murat Zogun, sigara kullanımının, ağızda çıkan küçük yaraların, vitamin eksikliğinin, hamilelik veya menopoz gibi bazı hormonal değişimlerin diş eti iltihaplarını tetiklediğini söyledi.

 Zogun, “Diş eti kanamalarına ve diş hastalıklarına karşı sigaradan uzak durulmalıdır. Dişler her gün yemeklerden sonra 2 kez fırçalanmalıdır. Temizlik için kılları sert olmayan diş fırçalar tercih edilmelidir. Beslenmeye dikkat edilmelidir. Gün içinde su içmek ihmal edilmemelidir.” dedi.

Diş Hekimi Murat Zogun, diş eti hastalıkları hakkında bilgiler verdi. Sağlıksız diş etlerinin bakteri plakları oluşturacağını, plaklarında diş çürüğü ve diş eti iltihabının oluşmasına neden olacağını söyleyen Zogun, “Diş etleri de en az dişler kadar özen ister. Diş eti hastalıkları en yaygın sorunlardan biridir. Diş eti hastalığı, dişinizi çevreleyen ve destekleyen kemiğe kadar ilerleyebilecek diş eti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde her zaman oluşan yapışkan ve renksiz bir film olan plaka içindeki bakteriler sebep olur. Düzenli olarak yapılmayan ağız ve diş bakımı nedeniyle dişlerde plak birikebilir ve bakteriler yalnızca diş etini ve dişleri değil aynı zamanda diş eti dokusunu ve dişleri destekleyen kemiği de olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sonucunda da diş kayıplarına kadar giden tatsız sonuçlar meydana gelebilir. Aksatılan diş bakımı dışında sigara kullanımı,ağızda çıkan küçük yaralar,vitamin eksikliği,hamilelik veya menopoz gibi bazı hormonal değişimlerde diş eti iltihaplarını tetikleyen etkenlerdir.” ifadelerini kullandı.

Diş eti iltihaplarının 3 aşaması olduğunu ifade eden Zogun, şöyle devam etti: “Diş eti iltihabı, periodontitis ve ilerlemiş periodontitisdir. Diş eti hastalıkları ne yazık ki çoğu kişi tarafından geç fark edilebilir. Diş eti ve çevresindeki dokuların hastalıkları ağrısız ilerler bu nedenle de fark edilmesi zordur ve hastalık ilerler. Bu sinsi ilerleyen hastalık geri dönüşü olmayan kötü sonuçlara neden olabilir.”

Periodontal yani diş eti hastalıklarının en önemli belirtilerinden birinin diş etinde meydana gelen kanamalar olduğunu kaydeden Zogun, Unutulmamalıdır ki sağlıklı diş eti kanamaz. Diş eti kanaması ile karşılaştığınız zaman ortada bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı dişler diş fırçalarken ya da sert bir besin tüketirken kanama meydana gelmez. Ancak diş eti problemi söz konusu olursa kanama meydana gelir. Diş eti kanamalarını ihmal etmemek büyük önem taşır.” diye konuştu.

Diş eti iltihabının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Zogun, şunları kaydetti: “Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde dişlerin kaybının yanı sıra geçen sürede çene kemiğinde de protez yapılmasını zorlaştırıcı tahribat meydana gelebilir. Diş eti iltihabının tedavi edilmemesinin vücudun diğer organlarını da olumsuz etkileyecek sonuçları vardır.”

Diş eti kanamalarına ve diş hastalıklarına karşı alınacak önlemler hakkında bilgi veren Zogun, “Sigaradan uzak durulmalıdır, dişler her gün yemeklerden sonra 2 kez fırçalanmalıdır, temizlik için kılları sert olmayan diş fırçalar tercih edilmelidir, diş ipi kullanılmalıdır, beslenmeye dikkat edilmelidir, gün içinde su içmek ihmal edilmemelidir ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.