Sigara bir rahatlama aracı olarak görülüyor

Sigara bir rahatlama aracı olarak görülüyor

Uzmanlar sigara bağımlılığının altında psikolojik nedenlerin yattığını söylerken, "Kişileri sigara kullanımına başlatan çevresel ve psikolojik faktörlerin benzerleri, yaşam boyu hemen herkesin başına gelebilir.

Bağımlılıktan kurtulma aşamasındaysa önemli olan, bireyin bu duygu sıkışıklığı içerisinde neler yapması gerektiğini bilmesi" diyor

Psikolog Göksu Telmaç, sigara bağımlılığının altında genellikle psikolojik nedenlerin yattığını söyledi.

Telmaç, yaptığı açıklamada, sigara bağımlılığı her yaşta başlayabilen ve kurtulması güç bir bağımlılık olduğunu belirterek, "Bağımlılar, zararlarının farkında olsalar bile zamanla bu kötü alışkanlığı sıradan bir alışkanlık olarak görmeye başlıyor. Sigarayı bırakmanın temelinde sigarayı başlatan nedenleri bulmak ve bunları ortadan kaldırmak yatıyor. Sigaraya bir anlam yüklemek bağımlılıktan kurtulmayı zorlaştırıyor. Sigara bağımlılığı, başlama nedenleri ve yüklendiği anlamlarla bir öykü. Bu öyküyü mutlu sonla bitirmek için onu psikolojik bir destek olarak görmemek gerekiyor" diye konuştu.

Telmaç, sigara bağımlılığının altında genellikle psikolojik nedenlerin yattığını ve bağımlıların zamanla sigarayı hayat mücadelesinde bir destekçi olarak görmeye başladığına dikkat çekti. Bedensel zararların bilincinde olan kullanıcıların sigaraya yükledikleri anlam sayesinde yaşadıkları psikolojik rahatlamayı bu zararlara tercih etmeye başladığını anlatan Telmaç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağımlılar için sigaranın mutlu ya da mutsuz, stresli ya da rahat, yorgun ya da dinç tüm anlarına eşlik eden bir destekçiye dönüşüyor. Sigaraya başlama öyküsü, kişilerin duygusal anlarına ve bu anlara verdikleri tepkilere göre değişiklik gösterse de temel neden aynı psikolojik bir destek ihtiyacı. İlk başta mutsuz anlarında sigara içen biri zaman içinde gelişen bağımlılıkla artık mutlu anlarında da sigara içme ihtiyacı duymaya başlıyor ve yıllar süren bağımlılık gelişiyor. Bunun önüne geçebilmek için psikolojik destek yardımıyla bu öyküde farkındalık yaratmak ve altta yatan nedenleri ortadan kaldırmak gerekiyor."

Telmaç, bağımlıların öncelikle kendilerine 'Beni sigaraya başlamaya iten duygusal neden neydi?' sorusunu sorması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kişileri sigara kullanımına başlatan çevresel ve psikolojik faktörlerin benzerleri, yaşam boyu hemen herkesin başına gelebilir. Bağımlılıktan kurtulma aşamasındaysa önemli olan, bireyin bu duygu sıkışıklığı içerisinde neler yapması gerektiğini bilmesidir. Çaresizlikleri ve kaygıları çözebilecek bir destek bulma ihtiyacında sigaraya aslında sahip olmadığı bir anlam yükleniyor ve kısa sürede sigara bireyleri kendine bağımlı hale getiriyor. Başlama anına geri dönmek ve daha sağlıklı destek bulmak mümkün olmasa da, bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Sigaraya duyulan psikolojik bağımlılık ortadan kalktığında bedensel bağımlılık çok daha kolay aşılacak. Henüz bedensel bağımlılık düzeyine ulaşmamış kullanıcılar bile her duygusal yoğunlukta sigara içme ihtiyacı duyuyor. Bunun nedeni yaşadıkları psikolojik bağımlılıktır. Önce bu psikolojik bağımlılıktan kurtulmak gerekiyor.'

Bireyin kendisini sağlıklı bir birey olma tatmininden mahrum etmemesi gerektiğini dile getiren Telmaç, sözlerine şöyle devam etti:

"Çevresel ve psikolojik yaşam kalitesinin artmasında sigarayı bırakmak çok önemli. Bağımlılıktan kurtulmak için duygusal yoğunlukta daha sağlıklı destek mekanizmalarına yönelmek gerekiyor. Örneğin, kişi kendini mutsuz ya da stresli hale getiren bir durumla karşılaştığında spor yapmayı ya da sosyalleşmeyi seçebilir. Bu şekilde ruhen ve bedenen daha sağlıklı bir birey olmanın tatminini de yaşayacaktır. Her çekilen dumanda sizi hastalık ve ölüme götüren bir şeyin elini tutmak yerine, yaşama sarılın ve sağlıklı yaşamaktan kendinizi mahrum etmeyin. Sigarayı bırakma kararı asla ertelenmemeli. Bağımlılıklara geri dönmemek, onları bırakmaktan daha zor. Sigara içmeden geçen uzun bir aradan sonra duygusal yoğunluğun yaşandığı bir anda yeniden sigaraya sarılmak psikolojik bir bağımlılığın sonucu. Hayatta zor zamanlar mutlaka yaşanacaktır ve her zor zamanda yeniden bu alışkanlığa geri dönmemek için bırakma sürecinde dikkatli olmak ve gerekirse psikolojik destek almak gerekiyor."

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.