Sigara bağımlılığını 'samba' yaparak aşıyorlar

Sigara bağımlılığını 'samba' yaparak aşıyorlar

Eskişehir Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren bir merkezde, kısa adı "SAMBA" olan tedavi programıyla hastaların bağımlılığa yol açan maddelerden mümkün olduğunca uzak kalıp hayatlarını yeniden yapılandırması sağlanmaya çalışılıyor.

Merkezin sorumlu hemşiresi Şenay Kızılkum, sigara, alkol ve madde bağımlığıyla mücadelenin amaçlandığı "SAMBA" kapsamında hafta içi günlerde oyun ve ödevlere de yer verdikleri grup terapisi programı uyguladıklarını söyledi.
 
Eğitimin 20 oturumdan oluştuğu bilgisini veren Kızılkum, şöyle konuştu: "Hastalarımız, bir ay süreyle bu terapiyi alıyor. Hastalarımızın bu eğitim programını tamamladıktan sonra tedavi olmasını istiyoruz. Sadece yatarak ve ilaç alarak değil, eğitimle bağımlılığın önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Cuma günleri 'SAMBA Aile Programı'nı uyguluyoruz. Aileler, bağımlılığın ne demek olduğunu, bir bağımlı yakını olarak onları nasıl yardımcı olabileceğini, başa çıkılmasını gereken sorunları öğrensin diye böyle bir çalışma yapıyoruz. Kişi, bağımlılığa ailesi ve toplumla yakalanıyor. O yüzden çözümü kişisel olarak değil, grup çalışmalarında arıyoruz."
 
Merkezde görevli Psikolog Burcu Alabaş ise ilaç tedavisinin yanı sıra bilgilendirme ve grup tedavileri uyguladıklarını aktardı. Hastaların eğitim sürecinde günlerini merkezde geçirdiğine değinen Alabaş, "Bu eğitimlerini tamamladığında sertifikalarını veriyoruz. Eğitimde pek çok bilgi veriliyor ancak önemli olan, hastanın hayatını yeniden yapılandırmasıdır. Tedavideki temel amacımız, maddeden mümkün olduğunca uzak kalmalarını sağlamaktır" ifadesini kullandı. Alabaş, tedavi sürecine ailelerin dahil edilmesinin, bağımlılığın sonlandırılmasında önemli bir etken olduğunu sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.