Sigara alışkanlık değil bağımlılıktır

Sigara alışkanlık değil bağımlılıktır

Türkiye nüfusunun yaklaşık \%33’ü, erkeklerin \%50’si kadınların ise \%18’i sigara kullanıyor.

Dünyada her yıl ortalama 5 milyon kişi ise sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Gelecek 10 yıl içinde bu sayının iki katına çıkması beklenirken, Türkiye’de de 7 milyon kişinin yaşamı, sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle tehdit altında. 

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, sigara bağımlılığı ve sigaranın yol açtığı sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

MADDE BAĞIMLILIĞI

Sigaranın içinde bulunan 50 maddenin; vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal özellikte olduğu belirlenmiştir. Sigara bir alışkınlık ya da tiryakilik olarak değil, madde bağımlılığı olarak değerlendirilmelidir.

HER YIL 5 MİLYON KİŞİNİN YAŞAMI TEHDİT ALTINDA

Sigara, tüm dünyada neden olduğu hastalıklar yüzünden, sigara bağımlılarının erken yaşta hayatına kaybetmesine yol açmaktadır. Sigara kullananlar arasın da bu oran, \%25-30’dur. Dünyada her yıl 5 milyon kişinin yaşamını tehdit eden sigara, Türkiye’de de gelecek 10 yıl içinde 7 milyon kullanıcının hayatına mal olacaktır.

SİGARAYI BIRAKMAK MÜMKÜN MÜ?

Türkiye’deki sigara bağımlılarının \%70’i sigarayı bırakmak istemekte ve \%30 oranındaki kullanıcı da her yıl sigarayı bırakma girişiminde bulunmaktadır. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünerek karamsarlığa kapılmayın. Kararlılığınızı ortaya koyun. Kendinize sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ve o gün geldiğinde de bunu gerçekleştirin. Evinizde ve işyerinizde, sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları kaldırın. Cebinizde ve çantanızda, sigara ve çakmak taşımayın. Sigarayı bıraktığınız gün aile ve arkadaşlarınızla bu haberi mutlaka paylaşın. Bu, hem sigara içiyorlarsa sizin yanınızda içmelerini engelleyecektir, hem de size destek olmalarını sağlayacaktır. Bıraktığınız günü kutlayabilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.