Sigara akciğer kanserinde erken tanıyı zorlaştırıyor

Sigara akciğer kanserinde erken tanıyı zorlaştırıyor

Sigaranın kanser yapıcı etkisinin dışında akciğer kanseri belirtilerini de örtbas ettiği anlaşıldı.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleriyle buluşan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Erbaycu, öksürüğün akciğer kanserinin en önemli belirtilerinden biri olduğunu ancak sigaranın içerisinde öksürüğü kesici maddeler bulunduğunu belirterek, "Bu durum akciğer kanserinde erken tanı konulmasını zorlaştırabilir" dedi.

Yılda 2 bine yakın hastanın göğüs kanseri tedavisinin gördüğü Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Erbaycu, Kanser Haftası kapsamında Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Erkan Doğan ve dernek üyeleri ile bir araya geldi. Türkiye'de akciğer kanseri görülme sıklığının 100 bin de 29.5 olduğunu belirten Erbaycu, bu hastalığın erkeklerde kadınlarda 8 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Akciğer kanserinin ölüme neden olan kanserlerde Türkiye'de ve dünyada ön sırada olduğunu anlatan Erbaycu, "Sigara uzun ve fazla tüketmek akciğer kanserinin oluşmasını sağlıyor. 10 yıl boyunca bir paket sigara içen kişilerin akciğer hücreleri değişim başlıyor. Ailede genetik yatkınlık varsa hücreler kanserli hücreye dönüşebiliyorlar. Hastanemizde yılda bin 500-bin 800 arası yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Her 100 hastadan 90'ı sigaraya bağlı akciğer kanseri oluyor. Kalan yüzde 10'luk kısım ise aspest, hava kirliliği (kimyasal maddeler), radyoaktif maddeler (elektromanyetik alanlar) nedeniyle kansere yakalanıyor" dedi.

"HASTALARIN YÜZDE 20'Sİ AMELİYAT ŞANSINI YAKALAYABİLİYOR"

Türkiye'de sigaranın ithaline 1984'te izin verildiğine dikkat çeken Erbaycu, "O yıldan sonra kanser görülme oranlarında net bir sıçrama olmuş. Türkiye'de 1984'te akciğer kanseri nedeniyle bin 222 hasta hastanelere yatarken, 2004'te bu bayı 52 bin 865'e yükselmiş" diye konuştu. Hastanelerinde uluslararası alanda kabul görmüş tanı yöntemlerini kullandıklarını anlatan Erbaycu, Türkiye'de bu tanı yöntemlerini kullanan 4 göğüs hastanesinden birisi olduklarını söyledi. Hastalara sadece tanı koymakla kalmayıp, tedavilerini de yürüttüklerini anlatan Erbaycu, "Tanıdan sonra hastalarımızın sadece yüzde 20'sinde ameliyat şansını yakalayabiliyoruz. Bu hastalarımızı göğüs cerrahisindeki hocalarımız ameliyat ediyorlar. En uzun yaşam süresini de bu hastalar kavuşuyor" diye konuştu.

"SİGARADA ÖKSÜRÜK KESİCİ İLAÇLAR BULUNUYOR"

Akciğer kanserinin en görülen belirtilerinin 'göğüs ağrısı' , 'öksürük' ve 'nefes darlığı' olduğunu belirten Erbaycu, "Son zamanlarda sigarayı bırakan hastalarımız öksürükten yakınmaya başladı. İl Tütün Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç'a konuyu danıştım. O da şöyle bir açıkmalar getirdi, 'Sigaranın içine öksürük kesici ilaçlar konuyor. Sigara içtikte öksürük de kesiliyor.' Bu ne yazık ki, akciğer kanseri tanısını geciktirecek bir durum. Hasta belirti gözükmediği için hastaneye geç başvurabiliyor. Bu yüzden de geç tanı konabiliyor. Bazen de kişiler nefes darlığını, balgam çıkarmayı, göğüs ağrısını başka nedenlere bağlayabiliyor. Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda göğüs hastalıkları uzmanına başvurun" dedi.

AŞI GERÇEĞİ

Akciğerdeki tümörün bir santimetrekare iken bile beyin, karaciğer gibi organlara metastaz yapabildiğini ifade eden Erbaycu, hastalığın tedavisinde hücre tipine yönelik tedaviler geliştiğini söyledi. Erbaycu, son zamanlarda basında çıkan, "Akciğer kanseri aşısı Türkiye'ye geldi" şeklindeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi: "Akciğer kanseri aşısı tedaviye girebilecek ölçüde sonuçları netleşmiş bir tedavi yöntemi değil. Aşı aynı zamanda bildiğimiz koruyucu aşı değil. Bu aşı tedavi amaçlı. Küba'da aşıyla ilgili iki çalışma yapılmış. 2015 yılında sonuçlanacak geniş bir çalışması devam ediyor. Aşının şu an ülkemizde uygulanması söz konusu değil."

İzmir'de nargile kafelerin sayısının hızlı arttığına da dikkat çeken Erbaycu, "Özellikle gençler nargile kafelere gidiyor. Burada aromalı nargileler içiyorlar. Nargile sigaradan daha da zararlıdır ve sigara içme alışkanlığını körükler" diye konuştu.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.