Sigara Akciğer Kanserinde En Önemli Risk Faktörü

Sigara Akciğer Kanserinde En Önemli Risk Faktörü

İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Erdem, “Sigara, akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk faktörüdür ve akciğer kanserine yakalanma riskinin 10-20 kat artmasına yol açar” dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Dilek Erdem “kanser ve sigara kullanımı” hakkında bilgi verdi. Dr. Dilek Erdem yaptığı açıklamada, “Sigara kanserin en önlenebilir nedenidir ve dünyadaki tüm kanser ölümlerinin yüzde 21’inden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Tüm tütün kullanan kişilerin yaklaşık yarısı tütün ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybeder. Sigara kullanımı bağımlılık nedeni ile erişkin bir bireyin yaşamından 13 yıl kaybetmesine yol açar” diye konuştu.
 
Uzm. Dr. Dilek Erdem şu bilgileri verdi: “Sigara, akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk faktörüdür ve akciğer kanserine yakalanma riskinin 10-20 kat artmasına yol açar. Bunun yanında sigara tüketimi; lösemi, ağız içi, burun boşluğu, sinüs, yutak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, karaciğer, mide, rahim ağzı, böbrek, kalın barsak ve mesane kanseri riskini de artırır. Sigara-prostat kanser ilişkisi Afrika kökenli kişilerde artmış olarak bulunurken sigaranın meme kanserine yol açtığı ile ilgili net bilgi yoktur.”
 
Tütünün kansere yol açmasının tesadüfi olmadığını söyleyen Dr. Erdem, “Birçok basamakta rolü vardır; yalnızca sigara değil, pipo gibi diğer tütün ürünleri ve de pasif tütün kullanımı (çevresel maruziyet) da kansere yol açar. Tütün kullanımının bırakılması tütün ile ilişkili hastalıkların önlenmesini ve de tütüne bağlı ölümlerin azalmasını sağlar” şeklinde konuştu.
 
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem sözlerini şöyle tamamladı: “Tütün kullanımının önlenmesi ve kullanımının bırakılması önemlidir. Genç yaşta sigaraya başlanmasının azaltılması ve sigaranın tamamen kesilmesi için birtakım klinik ve halk bazında önlemler alınmalıdır.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.