Sıfır, bilinenden 500 yıl önce Pakistan'da kullanılmış

Sıfır, bilinenden 500 yıl önce Pakistan'da kullanılmış

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, Pakistan'da bulunan 1800 yıllık bir el yazması metinde sıfır rakamının kullanıldığını belirledi

Pakistan’daki Bakhshali köyünde bulunan 1800 yıllık bir el yazma metinde sıfır rakamının kullanıldığı tespit edildi. Oxford Üniversitesi araştırmacıları söz konusu metinde kullanılan siyah nokta şeklindeki bir sembolün bu zamana kadar tespit edilebilen en eski sıfır rakamı olduğunu açıkladı. Bu yeni keşifle birlikte sıfırın bu zamana kadar zannedilenden en az 500 yıl daha önce kullanıldığı ortaya çıktı.

Uzmanlar bugün kullanılan sıfırın söz konusu metindeki siyah noktanın gelişmesiyle oluştuğunu açıkladı. Oxford Üniversitesi'nden matematik profesörü Marcus de Sautoy, "Sıfır rakamının kendi başına bir rakam olarak kullanılması matematik biliminde büyük bir aşamadır. Hindistan’da matematikçilerin üçüncü yüzyılda daha sonra modern dünyayı temelden değiştirecek bir fikrin tohumunu ektiklerini artık biliyoruz" dedi.

Söz konusu el yazma metin Bakhshali’de 1881 yılında bulunmuştu. Metin 1902 yılından beri Oxford Botleian Kütüphanesinde saklanıyordu. El yazma metnin 1800 yaşında olduğu yeni kullanılan radio karbon yöntemiyle belirlendi. Bu zamana kadar Hindistan’ın Gwalior bölgesindeki 9. yüzyılda inşa edilen bir tapınak duvarında bulunan yazıdaki sıfır en eski sıfır olarak biliniyordu.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.