Şifa niyetine 5 ton mesir saçım için hazır

Şifa niyetine 5 ton mesir saçım için hazır

Yaklaşık 300 bin paket mesir macunu, 474'üncü Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali geleneksel saçım töreninde, Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinden saçılacak.

Özdem Erdem, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği adına yaptığı açıklamada, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin yerel seçimler nedeniyle 22-27 Nisan tarihlerine ertelendiğini hatırlattı.

Mesir macunu üretiminin 12 ay boyunca dernek imalathanesinde devam ettiğini kaydeden Erdem, macunun eski geleneklere göre teknolojik aletler kullanılmadan tamamen elde ve kadınlar tarafından yapıldığını vurguladı.

Erdem, şöyle konuştu:

"Üretim yaklaşık 20 kadın tarafından yapılmaktadır. Üretimin hiç bir aşamasına erkek eli değmemektedir. Çalışan bayanlarımız işlerini severek yapıyorlar. Her biri 10 yılı aşkın süredir derneğimiz imalathanesinde görev yapıyor. Sadece paketlenmiş ambalajları pazarlama konusunda satış yetkilileri erkeklerden oluşuyor. Üretimde kesinlikle teknolojik alet ve ekipmanlar kullanılmıyor. Mesir macunu tamamıyla elde yapılıyor. Dernek olarak geleneği aslına ve gerçek tadına uygun olarak sürdürüyoruz. Derneğimizin ürettiği mesir macunlarını diğerlerinden ayıran en büyük özellik budur."

300 bin paket macun saçılacak

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda 5 ton mesirin halka saçılacağını ifade eden Özdem Erdem, saçılacak olan mesir macununun büyük kısmının hazır olduğunu belirtti.

Hafta sonu 27 Nisan pazar günü Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinden üretilen şifalı mesir macunlarının halka saçılacağını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:

"Tamamen derneğimiz imalathanesinde kadınlar tarafından üretilen 5 ton mesir macunu halkımıza saçılacak. Saçılacak 5 ton mesir macunu, yaklaşık 300 bin paket yapmaktadır. Halkımıza şifa olması için saçılacak."

Derneğin ürettiği mesir macunlarından elde edilen gelirin tamamen Manisa'nın tanıtımına harcandığını vurgulayan Özdem Erdem, vatandaşların mesir macunu alırken, paketlerin üzerinde hologramlı dernek logosunun bulunmasına özen göstermelerini istedi.

474. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne alınan ve bu yıl 474'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21 Mart tarihinde "Mesir Macunu Karma Töreni" ile başlamış, 30 Mart'taki yerel seçimler nedeniyle etkinlikler 22-27 Nisan tarihine ertelenmişti.

Mesir Macunu

İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılan mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşmaktadır. Hoş ve lezzetli kokusu olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle bilinmektedir. Ayrıca mesir macununu yiyenlerin 1 yıl boyunca zehirli böcek sokmalarına karşı korunduğuna inanılmaktadır.

Manisa'da her yıl düzenlenen festivalde Ayşe Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye berat vermesi canlandırıldıktan sonra, hazırlanan macunlar Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinden halka saçılmaktadır.

Mesir macununda bulunan 41 çeşit baharat

Karanfil, yeni bahar, zencefil, karabiber, kişniş, havlı ne an, kebabiye, hindistan cevizi, anason, sakız, hıyarşenbih, Safran, tarçın, udulkahr, çöpçini, hardal, mürsafi, miyen balı, rezene, kimyon, tarçın çiçeği, çörek otu, darüfülfül, ravend çini, limon tuzu, kakula, sinameki, vanilya, portakal kabuğu, üzüm suyu ve bal.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.