Şiddetli baş ağrıları, beyin tümörü habercisi olabilir

Şiddetli baş ağrıları, beyin tümörü habercisi olabilir

Özel Bahar Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Faruk Abaş, inatçı ve şiddetli baş ağrılarının beyin tümörlerinde görülen en önemli belirti olduğunu söyledi.

Beyinde tümör olan her hastada baş ağrısı görülür diye bir kural olmadığını vurgulayan Abaş, günlük yaşamda sıkça görülen her baş ağrısında beyin tümörünü akla getirmemek gerektiğini kaydetti.
 
Dr. Abaş, beyin tümörünün belirtilerini şöyle sıraladı: "Sabahları kötüleşen baş ağrısı, bulantı ya da kusma, konuşma, görme ya da duymada değişiklik, ayakta durur ya da yürürken denge problemi, kişilik, ruh hali ya da konsantre olma yetisinde aşırı değişiklik, hafızayla ilgili sorunlar, kaslarda seğirme, kasılma, spazm ya da nöbetler, kol ve bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi bulunmaktadır. Ancak, bu belirtiler çoğunlukla beyin tümörü yüzünden değildir, başka bir sağlık problemine bağlı olarak da oluşabilir. Bu semptomları bulunan kişilerin vakit geçirmeden doktora görünmeleri erken tanı ve tedavi açısından büyük önem taşır. Beyin tümörleri iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilirler. İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmaz, genellikle ameliyatla alınır ve çok nadiren tekrarlarlar."
 
İyi huylu beyin tümörlerinin sınırları ve kenarlarının net olarak görünür olduğunu belirten Abaş, şöyle devam etti: "Çevrelerindeki sağlıklı dokulara sıçramaz ve vücudun diğer yerlerine yayılmazlar. Fakat bu durum, iyi huylu tümörlerin tümüyle zararsız olduğu anlamına gelmez. İyi huylu tümörler bazen, beynin hassas bölgelerine baskı yaparak ciddi sağlık problemlerine sebep olabilirler. Vücudun diğer bölgelerindeki iyi huylu tümörlerden farklı olarak beyindeki iyi huylu tümörler, zaman zaman hayati tehlikeye sebep olabilirler. Çok nadir olarak, iyi huylu beyin tümörleri, zamanla kötü huylu tümöre dönüşebilir. Kötü huylu (malign, habis) beyin tümörlerinde kanserli hücreler bulunur. Kötü huylu beyin tümörleri genellikle daha tehlikeli olup, çoğunlukla ciddi hayati tehlike oluştururlar. Bu tümörler hızla büyüyerek, çevrelerindeki sağlıklı dokulara yayılma eğilimindedirler."
 
Nadiren kanser hücrelerinin kötü huylu beyin tümöründen ayrılarak beynin diğer bölgelerine, omuriliğe, hatta vücudun diğer yerlerine yayılabildiğini vurgulayan Abaş, kimi vakalarda ise kanser hücrelerinin sağlıklı dokulara sıçramadığını ifade etti.
 
TANI VE TEDAVİ
 
Dr. Abaş, tanı ve tedavi konusunda şunları söyledi: "Klinik değerlendirme, bilgisayarlı beyin tomografisi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikleri ile genellikle tanı konur. Tümör sınırlarının ve özelliklerinin daha iyi tanımlanması amacıyla bu tetkikler kontrast madde verilerek de tekrarlanabilir. Kesin tanı, patolojik incelemeler sonrası konur. Tanıda yardımcı bazı tetkikler arasında doğrudan kafa grafileri, EEG, tüm vücut kemik sintigrafisi, hormon incelemeleri sayılabilir. Genellikle cerrahi olarak tümörün çıkarılması, beyin tümörlerinin neredeyse tamamı için ilk tedavi seçeneği olarak düşünülmektedir. Az bir kısmında ise komplikasyon oranının yüksek olması nedeniyle kısmi çıkarım ya da radyoterapi ve takip önerilmektedir. Özellikle yüksek evreli glial tümörlerde tanı biyopsi ile kesinleştikten sonra tümör çıkarımı yerine radyo-cerrahi ya da kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanabilir. Beyin sapı yerleşimli benign lezyonların bir kısmı cerrahi olarak çıkarılabilir, bir kısmında ise radyo-cerrahi uygulanabilir. Kısaca tümörün malinite derecesi ve yerleşim yeri, hastanın yaşı, genel durumu ve ek sistemik problemlerin varlığı, cerrahi karar vermeyi ve cerrahi olarak tümör çıkarımının sınırlarını belirler. Özetle günümüzde beyin tümörlerinin tedavisinde genel olarak tümörün patolojik tanısına göre cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi), radyo-cerrahi ve kemoterapi (ilaç tedavisi) yöntemleri ayrı ayrı ya da birleşik olarak kullanılmaktadır."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.