Şiddet ve istismarla mücadele edecek 420 merkez açılıyor

Şiddet ve istismarla mücadele edecek 420 merkez açılıyor

Aile içi şiddet, töre cinayeti, çocuk istismarı, yaşlılara hizmet gibi sosyal sorunlara anında ve etkili müdahale için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan Sosyal Hizmet Merkezi (SHM) programı hayata geçiyor.

Program kapsamında oluşturulan merkezler, Türkiye’nin tüm şehirlerinde faaliyete başlıyor.

Türkiye çapında tüm illerde valilik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri öncülüğünde ‘Sosyal Hizmet Merkezleri’ kuruluyor. Bu merkezler aracılığıyla vatandaşların kurumlara başvuru yapmaları beklenmeden, bizzat bazı kamu görevlileri ve sosyal hizmet uzmanları aracılığıyla ailelere ulaşılacak. Çalışma tamamlandığında Türkiye’de 420 merkez kurulmuş olacak. Yeni programla tüm bakanlıklar, il valilikleri, belediyeler, tüm kamu kurum ve kuruluşları sosyal sorunlarda koordineli bir şekilde ortak çalışma yürütecek.

SHM’ler ilk olarak Ankara’nın, Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi’nde gelecek hafta kapılarını vatandaşlara açacak. Sırada Mamak, Sincan ve Kazan var. Toplamda ise Ankara’da  15 merkez açılacak. Sosyal Hizmet Merkezleri kadına şiddetten yaşlı hizmetlerine kadar her sosyal konuda etkili olacak. Merkezler, özellikle çocuk istismarı, açlık sorunları gibi konularda bilginin zamanında ve etkili elde edilmesiyle mağduriyetlerin önüne geçmeye çalışacak. Daha sonra tüm illerde faaliyete geçecek.

Merkezlerin içinde Aile Danışma Merkezleri, Toplum Merkezleri, Gündüzlü Çocuk ve Gençlik Merkezleri ile Yaşlı Hizmet Merkezleri tek bir çatı altında birleşecek. Sosyal Hizmet Merkezleri’nin illerde kurulmasının ardından, nüfus büyüklüklerine göre ilçelerde de merkezler kurulacak. Bazı illerde tamamlanan çalışmalar 2014’te tüm Türkiye genelinde tamamlanmış olacak.

Müracaat olmadan direkt ulaşılabiliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürü İdris Yekeler’in verdiği bilgiye göre; bu merkezlerle hedeflenen, vatandaşların müracaatına gerek kalmadan sorun olan konularda bir sosyal hizmet envanteri oluşturmak. Ailelerin müracaatı beklenmeden, bu sistem aracılığıyla uzmanlar, aile içinde yaşanan sorunları inceleyecek, aile adına çözümler geliştirecek. Bu sayede vatandaşların, sorunlarına çare bulmak için kurum kurum gezmelerine gerek kalmayacak. Hangi devlet kurumu vatandaşa çare olacaksa o kurumla iletişime bu sistem geçecek.  Bu sayede hem hızlı bir çözüm elde edilmiş olacak, hem de tespit edilemeyen ve gün ışığına çıkmayan birçok sosyal sorun sahibi aile, temelli çözüme kavuşturulacak. Sosyal hizmetlerin takip edilmesi ve ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla TÜBİTAK’tan elektronik entegrasyon desteği alınıyor.

ASDEP çerçevesinde bazı kamu görevlilerinin özel görevleri olacak. Öğretmen, imam, muhtar gibi kamu görevlileri sosyal konularda karşılaştıkları olayları anında bu merkezlere bildirecek. Öğretmenler de bu programda aktif rol alacak. Öğretmenler çevrelerinde eğitim imkânından yoksun çocukları belirleyecekler. Ailelerin sosyal hizmet alarak çocuklarını okula göndermelerini sağlamak amacıyla öğretmenler bu merkezleri kullanacaklar.

Zaman