Sıcaklık normal, bu yaz Türkiye’de yağış daha çok olacak

Sıcaklık normal, bu yaz Türkiye’de yağış daha çok olacak

Art arda gelen yüksek sıcaklıklar bazı kesimleri endişelendirse de meteorolojik veriler Türkiye için bu yaz döneminin bol yağışlı geçeceğini gösteriyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi, Meteoroloji Mühendisi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Hasan Tatlı, TrtHaber'e yaptığı açıklamada ‘rekor’ ifadesi nedeniyle sıcaklık haberlerinin daha çok dikkat çektiğini ancak bunun da manipüle edildiğini savunuyor.

“KAVRULACAĞIZ DİYORLAR AMA YAZ YAĞIŞLARINI DAHA ÇOK BEKLİYORUZ”

Bilimsel veriler ışığında yapılan değerlendirmelere itibar edilmesini istiyor. “Kavrulacağız diyorlar ama tam tersine bu sene yaz yağışlarını daha çok bekliyoruz” diyor Tatlı ve yakın zamanda ülkemizin karşı karşıya kalacağı yağışlı hava sistemini anlatıyor:

“8 Temmuz’da Bartın, Zonguldak tarafında bir yağışlı kütle etkili olacak görünüyor. Ayrıca Doğu Karadeniz’de Artvin, Samsun'un doğusu, Trabzon’da da etkili olacak. 9 Temmuz’da Kayseri civarında bir yağış var. Hatta Hatay civarında bile hafif bir yağış var. Ankara, Konya, Antalya'ya kadar inen bir yağış sistemi var. Ondan sonra tekrar kuzeye çekiliyor sistem. 9 Temmuz’da İstanbul’da da hafif bir yağış olabilir. 11 Temmuz’dan sonra tamamen kayboluyor.”

KISA SÜREDE YAĞIYOR, ANİDEN BASTIRIYOR

Bir de uyarıda bulunuyor Tatlı. Yaz yağışlarının daha çok konvektif denilen yağışlar olduğunu söylüyor. “Yerin çok ısınması, yukarının soğumasıyla oluşan bu yaz yağışları kısa sürede yağıyor, aniden bastırıyor. Can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor” diyor.

Bu yağışların mevsim normallerinde süren meteorolojik olaylar olduğunun altını çiziyor Prof. Dr. Tatlı. Yağışların getirdiği kısa süreli düşüşler olsa da genel itibarıyla sıcaklıkların mevsim normallerinde devam edeceğini belirtiyor. Ege ve Akdeniz'de ise nem, normallerin üzerinde olacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.