Sıcak ve nemli hava kalp krizi riskini artırıyor

Sıcak ve nemli hava kalp krizi riskini artırıyor

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, "Yaz aylarında hava sıcaklığının artması ve aşırı nem, kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdir. Kronik kalp hastalığı olan bireylerde bu durum, vücuttaki su-tuz dengesini de

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, yaz sıcaklarında kalp hastalarının alması gereken önlemleri şu şekilde anlattı:

Sıcak hava kalp sağlığı için riskli
Kalp hastalıkları, yaz aylarında havanın ısınmasıyla artış göstermektedir. Sıcak hava, damarlarda genişlemeye, kalp atışının hızlanmasına ve kalbin iş yükünün artmasına neden olmaktadır. Bu duruma aşırı sıvı, tuz ile elektrolit kaybı da eklenerek, kanın pıhtılaşmaya meylini artırır. Risk grubunda olan hastaların yaz aylarında kalp krizi geçirme riskleri de bu nedene fazladır.

Bol su içerek sıvı kaybı önlenmeli
Sağlıklı çalışan bir metabolizma, kendi vücut sıcaklığını korur. En küçük sıcaklık artışında bile vücut, kendini soğutmaya çalışır. Bu ısı dengesini ise ilk olarak terleme ve sonrasında da damar genişlemesiyle yapar. Terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesi, kan basıncında düşme ve kalp hızında artışa neden olur. Bir koruma mekanizması olarak görünen bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Bir erişkinin günde ortalama 2.5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Havaların aşırı sıcak olduğu günlerde su alımı artırılmalı ve sıvı kaybına yol açabilecek, güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamalıdır.

Tansiyon ilaçlarının yaz ve kış ayarı yapılmalı
Sıcak hava; kalp krizi geçirmiş, stentleri bulunan ya da bypass ameliyatı olmuş hastalar ile kalp yetersizliği, hipertansiyon ve diyabet hastaları için de önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıcak havanın etkisi ile damarlarda oluşan genişleme, tansiyonun da düzensiz seyrine neden olur. Tansiyon bir anda düşebilir ya da yükselebilir. Kullanılan tansiyon ilaçları konusunda da dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu ilaçların idrar söktürücü özelliği vardır ve fazla sıvı kaybı vücuttaki elektrolit azalması ile kalp krizi ve ritim bozuklukları gibi tehlikeli değişikliklerin sebebi olabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde verilecek idrar söktürücü ilaçların, mevsimsel olarak dozlarının yeniden ayarlanması gerekir.

Kalp hastalarına önemli uyarılar
Kalp damar hastalığı olan hastaların, mümkün olduğu kadar serin bir ortamda bulunmaları gerekir. Sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, ani başlayan nefes darlığı, çarpıntı ve soğuk terleme gibi şikayetlerin olması durumunda, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak yaşamsal önem taşır.

Kalp hastalarının yaz döneminde;
• Ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmalı, az ve sık aralıklarla sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, günde 2-2.5 litre su tüketmelidir. Özellikle kalp yetmezliği hastaları için aşırı miktarda soda ve maden suyu sakıncalıdır.
• Sıcak havalarda açık renkli, pamuklu ve bol giysiler tercih edilmelidir.
• Özellikle güneşin dik olduğu saatlerde açık havada güneşe maruz kalınmamalıdır.
• Terle birlikte vücutta elektrolit özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorun belirleyeceği miktarda tuz kullanılması önerilmektedir.
• Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmeli, kumda güneş banyosu yapılmamalıdır. Yine öğle saatlerinde havuz ya da denize girilmemelidir. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.