Sıcak havalarda beton dökmenin formülleri

Sıcak havalarda beton dökmenin formülleri

Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mutlu Bilgin, sıcak havalarda beton dökümünde karşılaşılacak sorunlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Mutlu Bilgin, yaptığı açıklamada; “İlimizin, birinci derece deprem bölgesinde yer alması nedeniyle, olası bir deprem anında, can ve mal kayıplarının en alt düzeyde tutulabilmesi için, sağlıklı ve dayanıklı yapılaşmanın büyük önemi bulunmaktadır” dedi.

“BİNALARDA HAZIR BETON ZORUNLUDUR”

Yeni inşa edilen binalarda hazır betonların zorunlu olduğunu ve hazır beton kullanımının yanında,betonun bakımı bir başka deyişle betonun kürü, beton yerleştirildikten sonra veya beton ürünlerinin imalatından sonra oluşabilecek su kaybını engellemek, betonun dayanım ve dayanıklılığının sağlanmasında son derece önemli olduğunu söyleyen Bilgin, şöyle devam etti; “ Betonun dayanım kazanması, günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilir, bu koşullar sağlanamadığı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık elde edilemez. Aşırı sıcak havanın beton için her aşamada olumsuzluklar oluşturmaktadır. Özellikle Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında artan hava sıcaklığından dolayı, betonun korunması için beton dökme işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

“DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Beton dökümü öncesinde hava tahminlerine bakılarak hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Bilgin, “Çok riskli durumlarda, beton dökümü ertelenmeli veya döküm ertelenemiyorsa, uygun kimyasal katkılar kullanılmalı ve betonun bakımı, korunması da titizlikle yapılmalıdır. Çimento ve su olabildiğince soğuk tutulmalıdır. Betona uygulanan kür düzenli ve periyodik aralıklarla yapılmalıdır. Sektörde faaliyet gösteren firmalardan, meslektaşlarımızdan ve vatandaşlarımızdan konu hakkında hassasiyet göstermelerini diliyoruz” dedi. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.