Sıcak hava çocukları hasta ediyor

Sıcak hava çocukları hasta ediyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, yazın gelmesiyle birlikte çocuk hastalıklarında artış olduğunu söyledi.

Özellikle ishal, güneş çarpması, Hepatit A gibi hastalıkların çocuk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Ayataç, korunma yollarıyla ilgili bilgi verdi. 
 
Çocuklarda yaz hastalıkları denilince akla ilk olarak ishal, kusma ile belirti veren mide, barsak enfeksiyonları olduğunu ifade eden Avusturya Sen Jorj Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, “İçme sularının ve yiyeceklerimizin yıkandığı suların temiz ve tescilli olması önemlidir. Açıkta satılan ve ambalajlı olmayan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız. Soğuk ortamlarda bulunmayan sıcakta ve açıkta satılan dondurma ve diğer yiyecek ve içecekler sakıncalıdır, sırası gelmişken belirtelim, dondurma kalsiyumdan zengin olduğu için süt, yoğurt, peynir gibi faydalıdır; temiz, ambalajlı, tescilli dondurmanın yaz ve kışın çocuklar tarafından tüketilmesi yararlıdır. Gıda zehirlenmelerinde vücuttan toksinin (zehrin) atılması için oluşan kusma ve ishalin ilaç ile durdurulması sakıncalıdır. Vücuttan kusma ve ishal ile kaybedilen maddelerin (su, tuz, potasyum karbonat) ağızdan verilmesi ancak kusma nedeniyle bu maddeler alınamıyor ise serumlarla damar yolundan verilmesi uygundur.” diye konuştu. 
 
(Hepatit A) hastalığı da ağız yolu ile virüsün yiyecek ve içeceklerle alınması sonucu oluşan önemli bir yaz hastalığı olduğuna dikkat çeken Ayataç, şöyle devam etti: “Toplumda fark edilmeden sıklıkla ve sessizce geçirilir. İştahsızlık, karın ağrısı, halsizlik, mide bulantısı, göz aklarında ve vücutta sarılık, idrar koyulaşması belirtileri gösterebileceği gibi hiçbir belirti vermeden sessizce de geçirilir. Çok nadiren ağır ve öldürücü karaciğer hastalığı şeklinde seyreder, önlemleri mide-barsak hastalıklarındaki gibidir. Çocuklar 18. ve 24. aylarda yapılan (Hepatit A) aşısı ile önemli ölçüde korunur. Karın ağrısı, kanlı ve mukuslu dışkı ile görülen, su ve kirli yiyeceklerle geçen dizanteri ve benzeri bir gurup hastalıkta önlem, kapalı su ve yiyeceklerin temiz olmasıdır, tedavisi uygun antibiyotikler ve serumlarla yapılır.” 
 
Gelişme çağındaki çocukların hastalık kapma ya da suda boğulma endişesiyle tatilden ve denizden uzak tutmanın sakıncalı olduğunu belirten Ayataç, “Güneş çarpması, yanıklar, su da boğulma yazın çocuklarda görebileceğimiz önemli hastalık ve olaylardır. Öncelikle şunu belirtelim ki gelişmekte olan bir çocuğu güneş çarpar, yanıklar oluşur, sulardan hastalık bulaşır ve boğulabilir diye güneşin denizin ve kumun faydalarından uzaklaştırmak sakıncalıdır. Uygun bir şapka kullanarak, günün belirli saatlerinde saat 11.00’dan önce ve 16.00’dan sonra denize girmesini sağlamak ve pahalı olmayan uygun koruyucu kremler kullanarak çocuk deniz ve güneşten faydalanmalıdır. Yaz hastalıklarının önemli bir bölümü de uygun ve hijyenik olmayan havuzlardan bulaşır. Mantarlar, göz hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, özellikle orta kulak iltihabı sıkça olur. İdrar yolları hastalıkları da bu grup hastalıklardır. Gözlerde çapaklanma, yanma, kızarıklık, aşırı klorlamaya bağlı konjonktivitelerde uygun göz damlası ve pomatlar kullanılır. Uygun deniz gözlükleri bu hastalığı önemli ölçüde önler. Özellikle kız çocuklarında havuzlardan bulaşan ve idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan mikroplar önemsenmeli, ıslak mayo ve şort hemen değiştirilmeli, havuz çıkışında hemen duş alınmalı ve kurulanmalıdır. Sık ve sızılı idrar yapma, karın ağrısı ve kusma olursa idrar tetkiki ile hekime başvurulmalıdır.” şeklinde bilgi verdi. 
 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.