Sibirya kışı fiyatları ısıttı

Sibirya kışı fiyatları ısıttı

Sibirya soğukları perakende sektörünü vurdu. Ekili alanlar don tehdidi ile karşı karşıya kalırken üretim düştü.Meyve ve sebze fiyatları yaklaşık yüzde 40 artış kaydetti. Soğukla birlikte kışlık ürünlerin satışları fırladı. Yüzde 30-40 oranında talep patla

Tüm yurtta etkisini gösteren soğuk havalar ekonomide de kendisini hissettirdi. Türkiye’de 250 milyar dolara ulaşan perakende sektöründe giyim ürünlerinin satışları yaklaşık yüzde 30-40 oranında artış gösterdi. Kışlık ürünlerde özellikle palto, kazak, çizme, bot ve bereye yoğun ilgi olduğu belirtilirken, hava şartlarının böyle devam etmesi halinde stokların da eriyeceği belirtiliyor. 

KAR NEDENİYLE YETERİ KADAR ÜRÜN ESNAFA ULAŞMIYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 2 milyon bireysel işyeri olduğunu ve olumsuz hava şartları nedeniyle satış yapan esnafa yeteri kadar malın ulaşmadığını söyledi. İnsanların ise mecbur kalmadıkça dışarı çıkmak istemediğini dile getiren Palandöken, “Bu nedenlerden dolayı yüzde 40’a kadar fiyat farklılığı oluştu. Domates, salatalık, meyvelerde mandalina, portakal, ithal ürünlerde de aynı sıkıntı var” dedi. 

CADDE MAĞAZACILIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYOR

İnsanlar çarşıya çıkamadığı için cadde mağazacılığının olumsuz etkilendiğini, diğer taraftan alışveriş merkezlerinde yığılmalar olduğunu ifade eden Palandöken, “O nedenle bireysel dükkanlarda sıkıntı daha fazla. Esnafın çek-senet işini devam ettirmesi lazım. Diğer taraftan iklimin böyle gitmesi ile barajlar dolacak. Ancak, faturanın diğer yüzü esnaf için olumsuz” dedi.  

Stoklar eriyecek

Kışlık ürünlerin satışına bakıldığında olumlu bir gelişme olduğunu ve satışlarda yaklaşık yüzde 40’a ulaşan yansımalar olduğunu ifa eden Palandöken, “Çizmelerde, palto, kaban, kazak gibi kışlık ürünler açısından olumlu geçecek. Elde stoklar vardı geçen yıla göre, bu yıl o stoklarda da erimeleri olacak. Bir de hem yeni yılın gelmesi, hem mevsimsel ucuzluğun başlaması ki martta yeni sezon açacak, bunların da satışlarda etkisi olumlu olacak diye tahmin ediyoruz. O taraftan biraz umutluyuz. Ama nakit sıkıntısı olduğu için piyasada vatandaş biraz daha tasarrufa yöneliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.