SGK'dan protez göze onay, biyonik göz sırada

SGK'dan protez göze onay, biyonik göz sırada

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yeni düzenlemeler yapıldı. SGK göz protezini ödeme kapsamına aldı.

Buna göre, ağız ve yüz bölgesinde kanser cerrahisi, travmalara bağlı olarak doku kayıpları olan hastalarda yapay göz, kulak ve burun gibi uygulamalar tariflendirildi ve geri ödeme sistemine alındı. SGK şu an sadece göz protezini ödeme kapsamına alırken biyonik gözle ilgili başvuruları ise değerlendirmeye aldı.

Dünyada şimdiye kadar 100 hastaya takılan suni retina anlamına gelen biyonik göz, gözdeki ışık alıcıları hiç olmayan veya ciddi hasar gören, ancak sinirleri sağlam kalan tavukkarası hastalığına bağlı görme kaybı yaşayanlara uygulanıyor. Piyasa fiyatı 115 bin euro olan biyonik göz, SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınırsa 20 bin kişi ışığa kavuşacak.
SGK yetkilileri, biyonik göz tedavisi ile ilgili bilim kurulu oluşturulacağını ve kararı ona göre vereceklerini söyledi. Yeni SUT düzenlemesiyle ayrıca, felçli hastalara ücretsiz verilen 30 seans fizik tedavi rehabilitasyon hizmeti 90 seansa çıkartıldı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üniversite hastanelerinde kalp damar cerrahi ameliyatlarının bedeli yüzde 15 artırıldı. 

FELÇLİYE 90 SEANS REHABİLİTASYON

SUT'ta "yoğun bakım" ile "normal yatak" arasındaki bir tarif olan "palyatif bakım" ile ilgili de yeni düzenlemeler de yer aldı. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacak hasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme problemi olan ileri yaş kanser hastaları ya da ağrılı hastalar bulunuyor.
Ameliyat edilmesi ya da tedavi görme şansı olmayan ama evde de bakımları yapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımla artık hastanelerde kontrol altında olacak.

Kaynak : SABAH

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.