SGK hastalarını avuç içinden tanıyor

SGK hastalarını avuç içinden tanıyor

Türkiye genelinde 20 ille birlikte Adana'da uygulanmaya başlayan "avuç içi damar okuma" sistemi ile muayene, hastaneleri de SGK'yı da memnun etti.

Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla geliştirilen bu uygulama 15 Ocak 2014'ten itibaren tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kayıt yaptırması gerekiyor. Buna göre sigortalı vatandaş, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarına ilk başvurusunu kimliğiyle yapıyor. Kimliğinin hastaya ait olduğunun tespit edilmesinden sonra sağ ve sol elindeki damarları taranıyor.

TC kimlik numarasına sahip vatandaşla, sisteme kaydedilen avuç içi damar izi eşleştiriliyor. Sonra bu bilgiler SGK'nın sadece bu iş için oluşturduğu alana şifreli olarak gidiyor. Vatandaş muayene için gittiğinde, sistemdeki biyometrik veriler kimlik numarasıyla eşleştiğinde sağlık hizmeti alabiliyor. Böylece sağlık karnesini göndererek, muayene olmuş gibi SGK'ya fatura edilen milyonlarca TL'nin önüne geçiliyor.

Özel Adana Avrupa Hospital Genel Koordinatörü Erkan Ölmez, uygulamanın başarıyla gerçekleştirilmesi için ilgili personele gerekli eğitim çalışmasının verildiğini ve sistemin sorunsuz devam ettiğini bildirdi. Ölmez, sisteme kayıt olmayan hastaların acil dışında hizmet alamayacağını, 0-12 yaş arası çocuklar uygulama dışında kalacağını bildirdi.

Ölmez, yeni uygulama ile suiistimallerin önüne geçilmesinden kendilerinin de memnun kaldığını belirterek, "Çünkü, daha önce vatandaş hastaneye gitmediği halde hizmet almış gibi SGK'ya fatura edenlerin olduğu SGK'nin en yetkili kişileri tarafından açıklandı. Bu durumdan bizler de büyük rahatsızlık duyduk" dedi.

Avuç içi damar okuma cihazlarının polikliniğe başvuru yapılan masalara yerleştirildiğini ifade eden Ölmez, "Bu hizmetten hastalarımızın da memnun olduğunu görüyoruz. Zira, suiistimal edilen her kuruşa her vatandaşın hakkı var" diye konuştu.

Avuç izi damar izi sistemiyle kimlik doğrulamayı uygulamayan hastanelere provizyon verilmeyeceğini vurgulayan Ölmez, "Vatandaş da gerekli işlemleri gerçekleştirmezse acil dışında sağlık hizmeti alamayacak. Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kayıt yaptırması gerekiyor" diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.