Sezonun ilk kestanesi 30 liradan alındı

Sezonun ilk kestanesi 30 liradan alındı

Türk Patent Enstitüsü tarafından 2010 yılında "Aydın Kestanesi" coğrafi işaret tescili verilen kestane, Avrupa Birliği tescili de alacak.

Avrupa’ya da coğrafi işaret için başvurduklarını belirten Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Adnan Bosnalı, girişimlerini başlattıkları dosyanın Brüksel’e ulaştığını söyledi. Bu arada yeni sezonun ilk kestanesi, ATB'de alındı. Eğrikavak Mahallesi’nden Sebahattin Metin’in hasat ettiği 50 kg. kestane, ATB Meclis Başkanı Bahri Erdel tarafından, kilosu sembolik olarak 30 liradan satın alındı.

Aydın kestanesinin coğrafi tescilinin alındığını, Avrupa’da sürecin devam ettiğini belirten ATB Başkanı Bosnalı, coğrafi tescile Aydın’dan incir ve kestane için başvurulduğunu söyledi. İncirin tesciline az bir süre kaldığını, Aydın kestanesi için de dosyanın Brüksel’de olduğunu belirten Bosnalı, “2015-2016 sezonunun ilk kestanesi borsamıza geldi. Bu sene de kestane üreticimiz iyi bir sezon geçirecek. Aydın için önemli bir ürün olan ancak çoğu kimse tarafından bilinmeyen Aydın kestanesinin yeni sezon mahsulü borsamıza geldi. Kestanenin coğrafi işaret çalışmalarımız tamamlandı, coğrafi işaretimizi aldık. Şu anda Avrupa tesciliyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dosyamız Brüksel’de. İnşallah yurtdışında da Aydın kestanesinin tescilini alacağız. Dünyada 1500’lü yıllarda başlayan bu süreç, bizde ancak başladı. Yavaş yavaş biz de bu süreç içerisindeyiz. Kestanemizin ilk hasadı 50 kg. Bunu sembolik fiyatla 30 TL’den alıyoruz. Aydın kestanesinin en büyük özelliği, zarının etinin içine girmesidir. Bu bizim kestanemiz için iyi bir özelliktir. Şekerleme cinsi kestanemizdir. Bundan dolayı coğrafi işaretlemede bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Aydın, iyi bir kestane sezonu geçirecek.” dedi.

Türkiye’de birçok kimsenin kestaneyi ve görmediğini ve bilmediğini belirten Adnan Bosnalı, tanıtım için okullara ve değişik etkinliklere katıldıklarını söyledi. Aydın kestanesinin tanıtımı için çok çalışmak gerektiğini belirterek, “Biz hiç kestane görmemiş çocukları görüyoruz. Onlara kestane, kestane kozalağı ve ağacından örnekler göstererek tanıtıyoruz. Aydın kestanesini herkese tanıtmalıyız. Bunun yanında diğer ürünlerimiz olan incir, zeytin, zeytinyağı ve künarımız gibi ürünlerimiz de tanıtmalıyız.” dedi.

Yüksek dağlarda yetişen kestanenin yılda 65 bin ton civarlarında olan üretiminin 20 bin tonu Aydın’dan çıkıyor. Türkiye'deki 2,5 milyon adet kestane ağacının 750 bini de Aydın’da. Bu ağaçlardan 100 bini henüz meyve vermiyor. Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karşılayan Türkiye'de toplam üretim 65 bin ton civarlarında. Kestanenin ülke ekonomisine getirisi 200 milyon lira, Aydın ekonomisine ise 50 milyon lira civarında.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.