Seyyar Bozacılık Mesleği Yok Olmak Üzere

Seyyar Bozacılık Mesleği Yok Olmak Üzere

Soğuk kış gecelerinde sokaklarda güğümüyle gezerek satış yapan Yalovalı bozacı, mesleğine ilginin gitgide azalmasından yakındı

Yalova'da, 28 yıldır kış gecelerinde sokaklarda gezerek boza satan Muharrem Kuşgözlü, bu mesleğe ilginin son yıllarda iyice azaldığını söyledi.
 
Kuşgözlü, AA muhabirine, bozacılığı dedesinden öğrendiğini ve 1986 yılından bu yana bu mesleği yaptığını anlattı.
 
Kış aylarında gündüzleri başka işlerde çalışarak, geceleri de boza satarak ailesinin geçindirmeye çalıştığını belirten Kuşgözlü, şöyle devam etti:
 
"İşimden memnunum ve işimi seviyorum. 1986'da yaptırdığım ve halen kullandığım boza güğümü de vatandaşların dikkatini çekiyor. Bidonlarla satış, kötü görünüm veriyordu. Ben de müşterilerime daha iyi hizmet etmek istedim. Müşterilerim özellikle bozanın rengine dikkat ediyor. Bazen de bozanın hangi malzemelerden yapıldığını soruyorlar. Ben de darı, buğday ve mısır unundan yapıldığını söylüyorum."
 
Kuşgözlü, Yalova, İzmit, Gölcük, Derince gibi tatil bölgelerinde boza sattığını anlattı.
 
Yağmur, çamur, soğuk demeden her gün 18.00-23.00 saatlerinde 10 ila 20 kilogram boza sattığını dile getiren Kuşgözlü, "Bu bölgede benden başka bu mesleği yapan yok. Bundan sonra çıkacağını da tahmin etmiyorum. Tabii eskiden bozacılık yapan çok kişi vardı ama şimdi kimse yapmıyor. Çünkü soğuk havada kimse boza satmak için dışarı çıkmıyor" diye konuştu.
 
"Boza kaymak"
Mesleğini ömrünün sonuna kadar sürdürmek istediğini bildiren Kuşgözlü, vatandaşların, gecenin sessizliğinde bozacının sesini duyduğunda mutlu olduğunu belirtti.
 
Sokaklarda gezerken "Boza kaymak", "Bozacınız geldi" diye bağırdığını söyleyen Kuşgözlü, şunları kaydetti:
 
"Bağırdığım zaman müşterilerim, 'Bozacı, bozacı, gelir misin' diyor. Ben de 'Geleyim efendim, ne demek, gelirim' diyorum. 'Hemen şimdi yukarıdayım' diyorum. 5 dakikada yukarı çıkıyorum, müşterime bozamı veriyorum ve sonra yandaki binaya geçiyorum. Yan binaya geçtiğimde müşteri bana, 'Üşüdük seni beklerken' diyor, ben de 'Tamam efendim, girin evinize, evlerinize servis yapacağım, üşümeyin' diyorum. Müşteri de benden çok memnun kalıyor."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.