Hilmi ÖDEMİŞ

Hilmi ÖDEMİŞ

Şeytanları zincire bağlama

“Mecaz, ilmin elinden cehlin eline düşse, hakikate inkılâp eder, hurâfata kapı açar. “ diyen Bediüzzaman hazretleri, mecazın nasıl gasp edildiğini şöyle açıklar: Mecâzat ve teşbihat, ne vakit cehlin yesâr-ı muzlimanesi, ilmin yemin-i nurânîsinden kaçırıp gasp etse veyahut mecazla teşbih bir uzun ömür sürseler, hakikate inkılâp ederek, taravet ve zülâlinden boş olup, şarap iken serap; ve nazenîn ve hasnâ iken acuze-i şemtâ ve kocakarı olur.”

 

Bu konu risalelerde örneklerle açıklanmıştır. Bunlardan biri de Sevr-Hut meselesidir. "Dünya öküzle balığın üstündedir" hadisinin nasıl yanlış anlaşıldığı risalelerde açıkça açıklanmıştır. Yine Bediüzzaman muhterem validesiyle yaşadığı bir olayı şöyle aktarmaktadır: “Bu hakikate beni muttali eden. Bir vakit sabavetimde ay tutuldu. Validemden sual ettim. Dedi ki: "Yılan Ay'ı yutmuş." Dedim: "Neden daha görünüyor?" dedi ki: "Âsumanın yılanı nim-şeffaftır." Görüldüğü gibi Zamanla bazı hadisler/teşbihler yanlış anlaşılmıştır. Mecaz/teşbih ehil olmayanların elinde/zihninde çok farklı bir hal almıştır.

 

Hadis-i şerifte "Ramazan ayı girince Cennet kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapanır ve merede-i şeyâtîn zincire vurulur." (Buhari, Savm, 5) buyrulmuştur. Ramazan ayında camilerde bu hadis sık sık okunur. İmamlar/vaizler bu hadisi aktarırken belki bunun mecaz olduğunu bilirler ancak orada dinleyen insanlar yanlış anlayabilmektedirler.

 

Hadiste şeytanların zincire vurulduğu ve iş yapamaz halde olduğu anlaşılabilmektedir.

merede-i şeyâtîn zincire vurulur” ifadesinden şeytanların yıllık izne ayrıldığı, tatile çıktığı veya bir yere hapsedildiği anlaşılmamalıdır. Ramazanda tutulan oruçlarla insanlar günahlara ve şeytanlara öyle bir direnç gösterirler ki adeta şeytanların eli kolu bağlanır. Şeytanları zincire vuran, çalışamaz hale getiren, işsiz bırakan insanın oruçtaki sarsılmaz iradesidir. Hem oruç tutmayan veya oruç tutup bunun hakkını vermeyen insanlar, ramazan ayı bile olsa şeytanın pençesinden kurtulamaz. Oruçta şeytanı(nı) zincire vurmak kişinin kendisine bağlıdır.

 

Oruç tutan, oruçlu insanların yapması gereken amelleri yapan/yapmaması gerekenleri yapmayan muti/muttaki insanlar için cehennem kapısı kapanır, cennet kapıları açılır. Yoksa cennet kapılarının açılması, cehennem kapılarının kapanması umumi değildir.

 

Bediüzzaman hazretlerine manevi kapılar/sırlar genellikle Ramazan ayında açılmıştır. Eski Said’den Yeni Said’e geçiş bu ayda olmuştur. Birçok tılsımlı mecmua/risale bu ayda yaz(dır)ılmıştır. Allah bizi de bu bereketli/rahmetli ayda manevi tekâmülü yaşayan insanlardan eylesin. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum