Şeyh Ubeydullahê Nehri Trt Kurdî’de anlatılacak

Şeyh Ubeydullahê Nehri Trt Kurdî’de anlatılacak

TRT Kurdî Kanalında yayınlanan Çanda Qedîm (Kadim Kültür) Programı bu akşam Şeyh Ubeydullah Nehri’nin hayatını ve mücadelesini ekrana getirecek

Çanda Qedîm (Kadim Kültür) Programın Yapımcısı ve Yönetmeni Nevzat Aladağ,  Şeyh Ubeydullah Nehri’nin duruşu ve fikirleri kürt coğrafyası üzerinde etkisine dikkat çeker,  Şeyh Ubeydullah’ın Kürt tarihi açısında ilk milli mücadele özeliğini taşımasının yanı sıra, muhafazakar Kürtler için, fikir öncüsü olarak bilinmekte olduğunu belirtti.  Aladağ; Çanda Qedim  (Kadim Kültür) programı olarak Kürtler için önemli olan Şeyh Ubeydullah’ı kitlemize aktararak doğru bir şekilde bilinmesini istedik, diyor.   

Program kapsamında uzun süren çalışma ve araştırmalar sonucu, çok zengin verilere ulaşıldı. Şeyh Ubeydullah ve Osmanlı Padişahı Abdulmeçit arasında geçen mektup ve yazışmalar, Amerika Temsilcisi Doktor Kohran ile yaptığı görüşmenin detayları programda geniş bir şekilde işlenecektir.

Şeyh Ubeydullah hayatını inceleyerek, mücadelesini  üzerinde araştırmalar yapan, İranlı Kürt araştırmacı Seyid İslam Dohkî programa konuk olacaktır.

Araştırmacı Yazar Mufit Yüksel ve Halit Sadinî’nin sunduğu Çanda Qadîm programı bu gece saat 22.15’te TRT Kurdî ekranlarında yayınlanacaktır.

ŞEYH UBEYDULLAH NEHRÎ KİMDİR?

Şeyh Ubeydullah Nehri Seyyid Taha Hakkari’nin oğludur. Seyyid Taha kendi döneminde çok önemli alim ve tarikat büyüğüdür.

Şeyh Ubeydullah ilk eğitimini babasının yanında yapmıştır. eğitiminde önemli etkisi bulunan amcasının Seyid Abdullah tan kemale ermesinde çok önemli katkısı olmuştur.

Seyid Abdullah 1864 yılında vefat edince tarikat ve nehri bölgesinin liderliği Şeyh Ubeydullah Nehri ye geçmiştir.

Şeyh Ubeydullah İran’nın Kürtlere olana baskısından dolayı İrana savaş başlatmıştır.Urmiye Gölüne kadar  belirli bölgeleri Kontrol ediyor.belirli nedenlerden dolayı başarılı olamıyor.

İran’nın Osmanlı Devleti üzerindeki baskılardan dolayı uzun bir sürgün hayatı başlamıştır.

Mezarı son sürgün yeri olan Arabistan’dadır.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.