Şeyh Said, Said Nursi ve Seyid Rıza: Gerilim hattı siyaseti, hukuku, demokrasiyi zehirliyor

Şeyh Said, Said Nursi ve Seyid Rıza: Gerilim hattı siyaseti, hukuku, demokrasiyi zehirliyor

Karar Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Şeyh Said, Bediüzzaman Said Nursi ve Seyid Rıza etrafında başlayan tartışmaya değindi.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında yeni sistemi oturtmak için bazı toplum kesimleriyle yer yer sonu ölüme varan çatışmalar gerçekleştiğini hatırlatan Ahmet Taşgetiren, “Şapka iktisası”na itiraz ettiği için İskilipli Atıf Hoca idam edilmiş mesela. Seyyid Rıza Dersim’de yönetime karşı ayaklanmış, idam edilmiş. Şeyh Said Diyarbakır’da ayaklanmış, sonunda yakalanıp idam edilmiş. (İstiklal Mahkemesi 49 kişinin idamına karar veriyor.) Said Nursi ayaklanma vs içinde olmamasına rağmen, bir Kürt alim olarak yıllarca takibata uğramış, cezaevlerinde kalmış, eserlerini okuyan insanlar “irtica” suçlaması ile hapislere atılmış, vefat ettiğinde de mezarı kimse tarafından bilinmeyecek bir yere defnedilmiş, yıllar yıllar sonra bağlıları için kısmi özgürlük ortamı hasıl olmuş" dedi.

BU GERİLİM HATTI SİYASETİ DE, HUKUKU DA, DEMOKRASİYİ DE ZEHİRLİYOR

Zaman içinde bu isimlerin temsil ettikleri değerler itibariyle bazı toplum kesimleri tarafından etnik, dini ve mezhebi sebeplerle sembolleştiğini belirten Taşgetiren, "Belli bir kesim ise, kurulu düzenin başlangıçtaki tüm hassasiyetlerini sürdürerek, İstiklal Mahkemesi öfkesini ve kurulu düzen dışlamasını sürdürmek istemiştir" şeklinde yazdı.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Kayyım yönetiminin olduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Diyarbakır–Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak 12 kilometrelik bir bulvarı, “Şeyh Said Bulvarı” olarak ilan etmesi üzerine kıyamet koptuğuna dikkat çeken Taşgetiren, siyasi partilerin farklı tepkiler verdiğini söyledi.

Taşgetiren, “Acıya saygılı olmak” mı, İstiklal Mahkemeleri’nin öfkesini sürdürmek mi? “Hafıza barışı” sağlamak mı yoksa, hafızalarımızı “sürekli hesaplaşma” gerilimi içinde tutmak mı? Türkiye bu gerilim hattı üzerinde yürüyor. Bu gerilim hattı siyaseti de, hukuku da, demokrasiyi de zehirliyor. Bu gerilim hattının özü, bir kesimin kendisini ülkenin sahibi, sistemin hakim ideolojisinin temsilcisi olarak görüyor olmasıyla bağlantılı" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum