Setif ve Guelma katliamları ulusal felaket

Setif ve Guelma katliamları ulusal felaket

Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika, Fransızlar tarafından 45 bin Cezayirlinin öldürüldüğü 8 Mayıs 1945 katliamını "ulusal felaket" olarak niteledi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, Fransız güçleri tarafından 45 bin Cezayirlinin öldürüldüğü 8 Mayıs 1945 katliamını "ulusal felaket" olarak niteledi.

Buira ilinde düzenlenen ve 8 Mayıs 1945'te öldürülen 45 bin kişinin anıldığı resmi törende Cumhurbaşkanı Buteflika'nın mesajını, danışmanı Muhammed Ali Bugazi okudu. Buteflika, mesajında 8 Mayıs 1945 katliamının "ulusal felaket" olduğunu kaydetti.

Mesajda, "Bugün, Cezayirlilerin kalbinde derin acı bırakan, Allah'ın yeryüzünü ve üzerindekileri alacağı vakte kadar acısını hissedeceğimiz ulusal felaketin yıl dönümü için toplandık" ifadesine yer verildi.

Cezayirlilerin kalplerinden ulusal felaketin izlerinin silinmeyeceği ve bu felaketin büyük bir şerefe dönüştüğü belirtilen mesajda, 1954 yılında Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı da anımsatıldı.

Setif ve Guelma ile ülkenin doğusunda 8 Mayıs 1945'te bağımsızlık talebiyle gösteri yapan 45 bin Cezayirli, Fransız güçlerince öldürülmüştü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.