Şerif Mardin'in puanı yetersiz iddiası yalan, asıl neden Said Nursi

Şerif Mardin'in puanı yetersiz iddiası yalan, asıl neden Said Nursi

Mardin'in puanı 6 bin 283 onu reddedenlerin puanı 4 bin 500 bile değil!

Risale Haber-Haber Merkezi

Şerif Mardin'in TÜBA üyeliğini engelleyenlerin “bilimsel atıf indeksleri”ndeki puanının yetersiz olması iddiası yalan çıktı. Mardin, sırf Said Nursi'yi yazdığı için dışlanmış ve üyeliği reddedilmişti. 

Mardin'in puanı 6 bin 283 onu reddedenlerin puanı 4 bin 500 bile değil!

Konuyu gündeme getiren Hürriyet yazarı Taha Akyol, "Bir rivayete göre, Mardin’in üyeliğinin reddedilmesinin bir sebebi, uluslararası “bilimsel atıf indeksleri”ndeki puanının yetersiz olmasıydı. Bu doğru değildir. Şerif Hoca’nın uluslararası “atıf indeksleri”ndeki puanı toplam 6283’tü; altı bin iki yüz seksen üç. TÜBA üyesi hiçbir sosyal ve siyaset bilimcinin puanı 4500’ü bulmuyordu; bunlar TÜBA üyesi olmuşlar, ama Şerif Hoca’nın üyeliği reddedilmişti!" dedi.

Şerif Hoca’nın birçok eserinin Batı üniversitelerince kitap veya makale olarak yayınlandığını hatırlatan Akyol, "Siyasi müdahale ile TÜBA’nın yapısı değiştikten sonra Şerif Hoca’ya “Akademi” ve “Şeref Üyeliği” ödüllerinin verilmiş olması, ilk ayıbı ortadan kaldırmaz. Şerif Hoca’ya bu haksızlığın tahlilinde, Zafer Toprak’ın “seküler bilim çevresi” kavramı önemlidir; bilim hayatımızdaki bir dogmatizmi yansıtır" şeklinde yazdı.

Mardin’i reddeden TÜBA üyeleri Mardin’i okumamışlar

Akyol, yazısını şöyle sürdürdü:
"Şerif Hoca da “seküler bilim” insanıydı; Said Nursi ve Nurculuk hareketini de seküler sosyal bilim metotlarıyla araştırmış, Albany State University’den yayınlanmıştı. Mardin’i reddeden TÜBA üyeleri Mardin’i okumamışlar, bu konudaki yazılı sunuma da bakmamışlardı! Kendilerinin deyişiyle “Said Nursi’yi parlattığını” sanıyorlardı. Mardin eleştirilebilirdi ama “aforoz” muamelesi yapılmamalıydı. 1933 Üniversite Reformu’nda ve sonraki askeri müdahalelerde akademyada ideoloji ve siyaset kılıcı dolaşmıştı."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.