Seraları sel ve fırtına, narenciyeyi don vurdu

Seraları sel ve fırtına, narenciyeyi don vurdu

Muğla ve ilçelerinde uzun yıllar aradan sonra don, aşırı yağış ve fırtına etkili oldu. Aşırı yağış ve don nedeniyle seralar ve ürünler zarar gördü.

Muğla ve ilçelerinde etkili olan soğuk hava ve don, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi.

Olumsuz hava şartları nedeniyle geçen hafta halk pazarında 50-75 kuruş arası satılan portakal bu hafta 1,50 ila 2 lira, 1,50 ila 2 lira arasında satılan domates ise 3-4 lira arasında satılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekinci, AA muhabirine, dondurucu soğuğun ve aşırı yağışların tarımsal üretime etkilerinin belirlenmesi amacıyla hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

Narenciyede birçok ürünün hasat edilmesi nedeniyle zararın kısıtlı olacağını dile getiren Ekinci, üreticiler tarafından toplanmayan ürünlerin ise dalında donduğunu söyledi.

Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde yaşanan selde hasar tespit çalışmalarının başladığını belirten Ekinci, "Seydikemer ilçesinde 2 bin dekar buğday ekili alan, 350 dekar nar bahçesi, 150 dekar yonca alanı ve 45 dekar sera su altında kaldı. Burada çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"Fiyatlar yüzde 50 yükseldi" 

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise Muğla'nın Ege bölgesinde narenciye üretiminde aslan payına sahip olduğunu, özellikle Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman’da yetişen ürünlerin rekoltede önemli etkisi bulunduğunu kaydetti.

Narenciye üretiminin yoğun olduğu Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde geçtiğimiz günlerde don ve fırtınanın etkili olduğunu hatırlatan Çöllü, "Fırtınadan dolayı zaten portakalın çoğu yere döküldü. Limonlar da Rusya'daki kur ayarlaması nedeniyle dalında kaldı. Dalında kalanlar don ve fırtınadan sonra tamamen zarar gördü. Ağaçlarda çok az sağlam meyve kaldı" diye konuştu.

Dondurucu soğuklar ve fırtına nedeniyle sadece meyvelerin değil, ağaçların da zarar gördüğünü vurgulayan Çöllü, şunları söyledi:

"Yaşanan don ve sel üreticiye olduğu kadar tüketiciye de yansıyor. Meyve sebzedeki don, sel ve fırtınanın verdiği zarar nedeniyle pazardaki fiyatlar yüzde 50'ye yakın yükseldi. Fiyatların yükselmesi ne üreticimize ne de tüketicimize fayda veriyor. Üretici elindeki malları kaybettiği için fiyatlar yüzde 100 yükselse de eline bir şey geçmiyor. Masraflarını ancak kurtarıyor. Tüketicimiz de pazardaki fiyat artışlarından zarar görüyor."

Üreticilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarı

Bölgedeki seralarda don nedeniyle üreticilerin sabaha kadar nöbet tuttuğunu anlatan Çöllü, şöyle konuştu:

"Çitçilerimiz seraların üzerinde yağmurlama çalıştırdı ve sera içinde de soba yakarak ürünlerini korumaya çalıştı. Üreticimize sürekli söylüyoruz. Arazilerini, ürünlerini TARSİM'den sigorta yaptırmalarını istiyoruz. Sigorta yaptıranlar dondan gördükleri zararı bir nebze de olsa alıyor. Asıl zararı sigorta yaptırmayanlar gördü."

Donun yaşandığı Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman'da hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını ifade eden Çöllü, çalışmaların tamamlanmasının ardından yaşanan rekolte kaybını kesin olarak öğreneceklerini dile getirdi.

Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ da Muğla ve ilçelerinde geçtiğimiz hafta olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu dile getirdi.

Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde yaşanan don nedeniyle narenciye üreticilerinin zarar gördüğüne işaret eden Baştuğ, şunları söyledi:

"Üreticilerimizin ağaçlardaki ürünleri don ve fırtına nedeniyle zarar gördü. Bölgede yüzde 50 oranında ürün kaybı olduğunu tahmin ediyoruz. Fırtına nedeniyle geçen hafta Fethiye ve Dalaman ilçelerinde 15-20 çiftçimizin serası zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları yapıyoruz. Özellikle portakal ve domateste son günlerde yaşanan fiyat artışları bu nedenle olabilir. Önümüzdeki günlerde daha da artacağını tahmin ediyoruz."

Aşırı yağışlar nedeniyle Seydikemer ilçesi Korubükü, Çaykenarı, Çaltıözü, Demirler, Çatak, Çukurincir, Karaköy, Gölbent ve Karadere mahallelerinde yaklaşık 2 bin 400 dekar tarım arazisini su bastığı belirtildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.