Sepsis yüzünden yılda 8 milyon kişi ölüyor

Sepsis yüzünden yılda 8 milyon kişi ölüyor

Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal “Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları, hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama yüzde 60 civarındadır.

Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal “Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları, hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama yüzde 60 civarındadır. Her yıl sepsis gelişen hastaların 5,5-8 milyonunu hayatını kaybediyor” dedi. 
Sepsisin vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyon vermesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal “Bu reaksiyon, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölüme kadar giden bir tabloya yol açar.  Sepsis, zatürre, idrar yolu, karın, cilt, bağırsak enfeksiyonlarından sonra gelişebileceği gibi, hastane enfeksiyonları sonucunda da ortaya çıkabilir. Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları ortalama yüzde 60 civarındadır” dedi. Sepsisin bir hastalık değil tablo olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal “Sepsis, bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıktığından öncelikle enfeksiyona bağlı belirtiler (öksürük, balgam çıkarma, ishal, kusma, boğaz ağrısı) görülür. Ek olarak titreme, ateş veya üşüme, rahatsızlık hissi veya ağrı, nemli veya terli cilt, nefes alıp vermede sıkıntı, kalp hızı artışı gibi belirtiler görülür” dedi. Prof. Dr. Ünal, sepsisin tedavisinin antibiyotik olduğunu ancak doğru zaman ve uygun vakalarda kullanılması gerektiğini söyledi.  

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.