Seni çöpe atıyoruz Beşşar, yerin burası

Seni çöpe atıyoruz Beşşar, yerin burası

162 binden fazla kişinin katledildiği Suriye'de gerçekleşen 'kanlı seçim' rejim tiyatrosuna dönüştü.

Oktay Mehmet'in haberi:

Zaferini ilan etmek için eşi Esma ile sandığa giden Esed'in keyfi yerindeydi. Seçimleri protesto eden sanatçılar ise çöp kutularına 'Seni çöpe atıyoruz Beşşar. Yerin burası' yazarak Esed'in asıl yerini işaret etti.
 
Katliamlarla büyük bir yıkım yaşayan Suriye'de 'tiyatro' havasında geçen seçimler, ne halkı ne de uluslararası kamuoyunu ikna ediyor. Göstermelik reform hamlesi ile oy pusulasına kendisi dışında aday olarak Mahir Abdulhafiz Haccar ve Hasan Abdullah en-Nuri'nin de adını yazdıran Devlet Başkanı Beşşer Esed oy kullanmaya eşi Esma ile birlikte gitti. Savaşın yerle bir ettiği ülkede seçim günü dahi bombardıman sürerken, her şey normalmiş gibi davranan Esed çiftinin sandık başındaki neşeli tavırları dikkat çekti. Bir yanda Esed ve rejim yandaşları bayram havasında sandığa giderken, yönetim karşıtı aktivistler de 'kanlı seçim' karşıtı kampanyalar düzenledi.

Hükümetin sadece kendi kontrolündeki alanlarda organize ettiği seçimleri protesto eden aktivistler seçimin acısıyla mizahı birleştirdi. Halep'te genç sanatçı Cuma, isyancıların elindeki bölgelerde yer alan çöp konteynerlarını beyaza boyayarak onlara sahte sandık görünümü verdi ve üzerlerine 'oyunuzu buraya atın' yazdı.

MEŞRU GÖRÜNME ÇABASI

Bazı kutularda da 'Seni çöpe atıyoruz Beşşar', 'Ait olduğun yer burası Beşşar' gibi cümleler yer aldı. AFP'ye konuşan 'Kanlı Seçim' kampanyasının organizatörlerinden Susan Ahmed, 'Esed binlerce kişiyi öldürdü. Devlet Başkanı olarak kalmasının hiçbir mantıklı tarafı yok. Rejimin meşru görünmesi için seçimleri önemli bir propaganda çalışması olarak gören devlet medyasına karşı sessiz kalamazdık' dedi.

'Eşitlik' sloganına böyle cevap verdi

Mesajlarını insanlara ulaştırmak isteyen bir grup, YouTube'a yükledikleri video ile seslerini duyurmayı çalıştı. 'Ölüme dek beraber' adlı kısa filmde bir genç, Esed'in seçim kampanyasının sloganı olan sawa (eşitlik) kelimesini bombardımanda sakat kalan bacağıyla tamamlıyor.

Her köşe başına sandık

Esed rejimi, tüm memurlara ve üniversite öğrencilerine sandık başına gitmeleri talimatı verdi. Lübnan sınırına yoğun güvenlik önlemleri altında sandıklar konularak, ülkeden çıkmadan önce bütün yolcuların oy kullanmaları istendi. Başkent Şam'ın El-Mezze 86 Mahallesi'ne 64 seçim merkezi tahsis edildi. Küçük bir mahalleye gösterilen 'ilgi' bölge sakinlerini bile şaşırttı.

Facebook katil rejimin reklamını yaptı

Katliamlara rağmen Esed'in yerini garantilemesi anlamına gelen seçimde en çok konuşulanlardan biri Facebook'un tavrı oldu. İnsan hakları savunucuları, Facebook'a Esed'in seçim kampanyasını engelleme çağrısında bulundu. 10 Mayıs'ta açılan 'Sawa' adlı sayfanın şu ana kadar 200 bin 'beğeni' aldığı belirtildi. Asıl tepki çeken nokta, Esed'in reklamlarının rejim karşıtı Suriyelilerin sayfalarında da çıkması oldu. 'İfade özgürlüğü'ne sığınan Facebook yönetimi ise Sawa sayfasını kapatmayı düşünmüyor.

Halka kimlikli şantaj

Rejim kontrolündeki bölgelerdeki vatandaşların kimlikleri, belirlenen sandıklarda oy kullanmadan teslim edilmedi. Esed'in seçimleri tehdit ve şantajla sürdürdüğünü belirten Suriye Muhalefeti Türkmen Kitlesi Genel Sekreteri Samir Hafız, 'Hizbullah birlikleri, Lübnan ve diğer ülkelerde yaşayan Suriyelilere, seçimi protesto etmeleri halinde Suriye'ye dönmelerinin imkansız hale geleceğini söylediler' dedi. Hafız, yurt dışındaki Suriyelilerin ise idamla tehdit edildiğini öne sürdü.

Seçmensiz seçim

Suriye içinde ve dışında toplam 15 milyon 845 bin 575 bin seçmen bulunuyor. Rejimin kontrolü dışındaki bölgelerde yaşayan nüfusun yüzde 40'lık bölümü oy kullanamadı. 6,5 milyon Suriyeli ise savaş nedeniyle evlerini terk etmiş, ülke dışına çıkan Suriyelilerin sayısı da 3,5 milyona ulaşmıştı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.