Selimiye'nin çevresi trafikten arındırılsın

Selimiye'nin çevresi trafikten arındırılsın

Mississippi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Artunç, Selimiye Camisi çevresinin peyzaj açısından zayıf olduğunu belirterek, mimari açıdan değerli eserin çevresinin araç trafiğine kapatılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Tarihi Peyzaj ve Kültürel Miras Çalıştayı için kente gelen Artunç, yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi'nin mimari özünün yerinde kaldığını ancak caminin çevresinde esere saygı gösteren peyzajın yok olduğunu belirtti.

Selimiye Camisi'nin, binalarla, arabalarla sıkıldığını ve boğulduğunu ifade eden Artunç, "Tamamen bir yitirilmişlik var mı, yok. Hala iyiye götürmek için bir yolumuz var. Selimiye Camisi'nin şu anki peyzaj durumu iç açıcı değil. Selimiye'nin tarihi değeri ön plana çıkarılmalı, çevre kullanımını yeniden düzenlenmeli. Arabalar uzaklaştırılmalı. Sadece bisikletlerin ve yayaların girebileceği bir düzenleme yapılmalı" dedi.

Artunç, Selimiye'nin peyzaj düzenlemesinin, mimariyle bir bütün olarak dizayn edilmesini önerdi.

Caminin avlusuna girildiğine yaşanan hissin peyzaja da yansıması gerektiğini dile getiren Artunç, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, böyle bir şaheserin duvarının yakınından araç geçtiğini, yanı başında dükkan olduğunu göremezsiniz" diye konuştu.

Dünya Mirası listesi

Paris'te 2011'de yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında, Edirne Selimiye Cami ve külliyesinin Dünya Mirası Listesi'ne adaylığı değerlendirilmiş ve komite oy birliğiyle cami ve külliyenin listeye girmesine karar vermişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.