Selimiye’nin bahçe kapıları bakıma alındı

Selimiye’nin bahçe kapıları bakıma alındı

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından olan Edirne’deki Selimiye Camii’nin dış bahçe kapıları onarıma alındı.

Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında yaptırılan ve asırlara meydan okuyan camiye yaşıt kapılar, zaman içerisinde yıpranmaya başladı.

Çivi kullanılmadan Kündekari adı verilen teknikle yapılan kapının, gelecek nesillere aktarılması için yetkililer çalışma başlattı. Bu kapsamda Selimiye’nin kıble tarafında bulunan Dilenciler kapısı, alanın uzmanları tarafından Trakya Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi desteği ile kurulan Edirne Müzesi bünyesindeki laboratuvara alındı.

İlk olarak, kapıdan bir numune alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü'ne (KUDEB) gönderildi.
Burada yapılan ahşap cins analizinde, kapının Karaağaç cinsinden yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine onarım çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalarda, tarihi ahşap kapı metal parçalardan arındırıldı.

Kimyasal maddeler yardımı ile eskiyen boya sökülerek zımparalama işlemi yapıldı. Boyanın ortadan kaldırılması ile birlikte kapıda ciddi tahribat oluşturan böcek ve kurtlar temizlendi.

Daha önce yanlış restorasyon sonucu farklı ahşap türleri kullanılan kapının eksik olan künde parçaları Karaağaç cinsi ile tamamlandı.
Çürümüş olan bölümler, orijinaline uygun olarak çivi veya yapıştırıcı kullanılmadan değiştirildi. Aslına uygun bir şekilde onarımı tamamlanan kapı, görevliler tarafından yerine takıldı.

CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.