Selimiye Camii’nde işaret dili eşliğinde ilk hutbe okundu

Selimiye Camii’nde işaret dili eşliğinde ilk hutbe okundu

Edirne’de tarihi Selimiye Camii’nde işitme engelli cemaat için ilk kez işaret dili eşliğinde hutbe verildi.

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye yılın her döneminde insanların akınına uğruyor. Cuma günleri, önemli gün ve gecelerde ziyaretçi sayısı daha da artan asırlık camiye gelenlerin önemli bir bölümü ziyaretini tamamladıktan sonra namaz kılıp camiden ayrılıyor. Camiye gelenler arasında engelli vatandaşlar da yer alıyor. 
 
Engelli vatandaşların camiye giriş ve çıkışı, ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için önemli adımlar atıldı. İlk çalışma fiziksel engelli vatandaşlar için yapıldı. Camiye çok sayıda engelli sandalyesi alınarak engellilerin camiye girişleri sağlandı. İkinci adım ise işitme engelliler için atıldı. Asırlık camide verilen vaaz ve hutbenin işitsel engelli vatandaşlara anlatılması için işaret dili tercümanı görev yapmaya başladı.
 
İlk uygulama bu cuma başladı. Camide iç ezanın okunmasıyla birlikte imam-hatip minbere doğru yöneldi. İmamın yerine oturmasıyla birlikte bu kez işaret dili tercümanı minbere çıktı. İmam ve tercüman minberde oturarak ezanı birlikte dinledi. Ezanın okunmasından sonra imam, cuma hutbesini okumaya başladı. İmamla birlikte ayağa kalkan tercüman hutbeyi cemaat içindeki işitme engelli vatandaşlara jest ve mimikleriyle aktardı.
 
Cami çıkışında gazetecilere açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Selimiye’de olması gerekeni yaptıklarını belirtti. İşaret diliyle anlatımı yapacak eleman bulmanın çok zor olduğunu dile getiren Şahin, "Mamafih onu da bulmuş olduk. Eğer imkân olursa diğer arkadaşlar da diğer camilerde de aynı uygulamayı geçebiliriz. Çünkü ilimiz merkezinde 130 kadar işitme engelli bulunmaktadır. Bugün en az 10-15 kişi var. Bunlar bu camiye zaten geliyorlardı. Ama hutbede hatibin anlattıklarını bunların diliyle anlatımı aslında bizim görevimizdir. İdarenin görevidir. Müftülüğüm ve milli eğitimiz marifetiyle Selimiye’de bu uygulamayı ilk kez gerçekleştirdik." dedi.
 
Vali ile camiden çıkan 10 civarındaki işitme engelliye bu kez valinin açıklaması tercüme edildi. Sosyal Hizmetler Merkezi İşaret Dili Tercümanı Denizhan Kurt aracılığıyla duygu ve düşüncelerini aktaran işitme engelli vatandaşlar, ilk defa işaretiyle dili eşliğinde verilen hutbeden çok memnun kaldıklarını belirtti.
Uygulamanın kendileri için çok güzel olduğunu ve bir şeyler öğrendiklerini anlatan işitme engelliler, bundan sonra her cuma günü Selimiye’ye gelmeye çalışacaklarını anlattı.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.