Selçuk Üniversitesi'nde Alpaka heyecanı

Selçuk Üniversitesi'nde Alpaka heyecanı

Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develerinden 9'u, bilimsel proje kapsamında Avustralya'dan Konya'ya getirildi.

Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develerinden 9'u, Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Avustralya merkezli Global Alpacas Şirketi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Avustralya'dan Konya'ya getirildi.
Konya'ya getirilen alpaka develerinin, uyum sağlama aşaması, SÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde oluşturulan izole alanda gerçekleştirilecek.

SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, alpakaların Türkiye'ye uyum şartlarının sağlanması için üniversitelerinde bir çiftlik hazırlandığını söyledi.
Alpakaların tamamının gebe olduğunu anlatan Polat, "Türkiye'nin ilk alpakalarının üniversitemiz bünyesine getirilmesi bizim için çok önemli. Gebe olan alpakalar için uygun şartları üniversitemiz bünyesinde hazırladık. Alpakalar 5 ay sonra doğum yapacak. Bunların tüm gelişim raporlarını da şirket yetkilileriyle paylaşacağız. Yavruları Türkiye'de dünyaya gelecek. Bu şekilde de hem gebelik sürecinin hem de yavruların uyumu da gözlemlenmiş olacak" diye konuştu.

Alpakaların bir hafta içinde kırkımlarının yapılacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, "Alpakaların 50 santimetreye kadar uzayabilen yünlerinden üretilen kumaşlar dünyanın en kaliteli kumaşları olma özelliğine de sahip. Kırkımlarının nasıl yapılacağını şirket yetkilileri bize gösterecek. Daha sonraki aşamalarda da biz devam edeceğiz" dedi.

Global Alpacas Şirketi'nin sahiplerinden iş adamı Yüksel Çifçi ise proje kapsamında alpakaların uyum sürecinin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Sidney'den İstanbul'a oradan da Konya'ya getirdiğimiz 9 alpakamız artık Selçuk Üniversitesine emanet. Hem beslemesi hem de tüm yetiştiriciliği artık Selçuk Üniversitesi bünyesinde yapılacak. Dünyanın en kaliteli yünlerinin elde edildiği alpakalar için 6 aylık adaptasyon süreci öngördük. Her şey yolunda giderse yaklaşık bin adet damızlık alpakayı da Türkiye'ye getireceğiz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.