Selahaddin Eyyubi’nin başlattığı gelenek devam edecek

Selahaddin Eyyubi’nin başlattığı gelenek devam edecek

İsrail’in Doğu Kudüs’ü 1967′de işgali sonrası neredeyse unutulan İslam komutanı Selahaddin Eyyubi’nin başlattığı 'Nebi Musa Şenlikleri' eski günlerine dönüyor.

İsrail’in Doğu Kudüs’ü 1967′de işgali sonrası neredeyse unutulan İslam komutanı Selahaddin Eyyubi’nin başlattığı “Nebi Musa Şenlikleri”ni Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) eski görkemli günlerine yeniden döndürdü. 
 
Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan ve İsrail’in 1967’de Doğu Kudüs’ü işgali ile sona eren “Nebi Musa Şenlikleri” yeniden yapılmaya başlandı.
 
TİKA’nın girişimiyle, Hz. Musa’nın Eriha’daki mezarı yanında düzenlenen şenlikler törenle başladı.
 
Filistinlilerin yoğun ilgi gösterdiği törende Filistin Kültür Bakanı Mahmud Abu Ayşa, Kudüs Yunan Rum Ortodoks Patriği Theophilos, Efkaf Bakanlığı Genel Müdürü Nuh Zigari, Kudüs Valisi Adnan Huseyni, Eriha Valisi Mecid El Fatyani, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, TBMM Filistin- Türkiye İlişkileri Dostluk Grubu Komisyon Başkanı AK Parti milletvekili Murat Yıldırım, TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA Filistin Koordinatörü Kürşat Mahmat hazır bulundu.
 
Törende konuşan Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, iki ülke arasındaki güçlü ve köklü bağlara dikkat çekerek şunları kaydetti:
 
“Filistin’in ve Filistinli kardeşlerimizin haklı ve kutsal davasının Türk halkındaki yeri ayrıdır. Türk insanı Filistin halkının bugüne kadar çektiği acıların sızısını her zaman kalbinde hissetmiş, yapılan haksızlıklar, hukuk dışı muameleler karşısında sessiz kalmamış bundan sonra da kalmayacaktır.”
 
TİKA Başkanı Serdar Çam da yaptığı konuşmada, TİKA olarak şenliklerin yeniden yapılmasında rol almaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, “Her türlü maddi zorluğun yanı sıra adeta kültürel soykırıma tabi tutulmak istenen kardeşlerimizin sesinin daha gür çıkması ve ortak değerlerimizin yeniden ihya edilmesi için bu tip geleneksel programların verimli imkânlar sunduğunu düşünüyorum” dedi.
 
Okunan Kuran-ı Kerim ve külliye içinde kılınan Cuma namazı sonrasında şenliğe gelen tüm konuklara öğle yemeği ikram edildi. Daha sonra külliye önüne kurulan platformda Kültür Bakanlığı’na bağlı Türk Mehteran ekibi konser verdi. Filistinlilerin büyük coşkuyla dinlediği konser zaman zaman Filistinlilerin “Kardeş Türkiye” sloganlarıyla kesildi.
Konser sonrası Filistinlilere seslenen TBMM Filistin-Türkiye İlişkileri Dostluk Grubu Komisyon Başkanı AK Parti milletvekili Murat Yıldırım da, “Filistinli kardeşlerimizin ayağına diken batsa bunun acısını yaşıyoruz. Yalnız değilsiniz, yanınızdayız” diye konuştu. 
 
Mehteran ekibi hafta sonunda da Ramallah ve Kudüs’te eski kentin Şam kapısında birer konser daha düzenleyecek.   
 
- Nebi Musa Şenlikleri
İslam komutanı Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan “Nebi Musa Şenlikleri”, 1967′de İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgali sonrasına kadar her yıl düzenli olarak yapılıyordu.
 
Nisan ayında Kudüs’te eski şehirden yolan çıkan Müslüman halk, 10 kilometrelik yolu tekbirlerle yürüdükten sonra Eriha yolunda yer alan ve Hazreti Musa’ya nispet edilen makam ve mescit bölgesine ulaşır ve burada kutlamalar yapardı.
 
Uzun asırlar boyunca yaşatılan gelenek, Hz. Musa’ya saygının göstergesi olarak Hristiyan hacıların Kudüs’te yoğunlaştığı dönemde gerçekleştirilerek yerleşik bir kültür haline getirilmişti.
 
Özellikle Kudüs’teki Sufi grupların öncülük ettiği ve sancakların taşındığı etkinlikler ile Haçlı saldırılarına karşı ciddi direnç gösterilmişti.
 
- Makamı TİKA restore ettiriyor
Şenliklerin yapıldığı Nebi Musa makamı Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü fethi sonrasında inşa edildi. TİKA, yıllar içerisinde tahrip olan Nebi Musa makamının bakım ve yenileme çalışmalarını üstlendi. TİKA yenileme çalışmaları sonrası makamın açılışıyla birlikte Osmanlı Arşivleri’nden Nebi Musa ile ilgili temin edilen tüm arşiv ve tarihçeye ilişkin bir de eser yayınlayacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.