Selahaddin Eyyubi Kudüs'ü namaz ve dua ile fethetti

Selahaddin Eyyubi Kudüs'ü namaz ve dua ile fethetti

Gazeteci-Yazar Abdullah Yıldız, Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'e iman meselesiyle baktığı için kendisini Kudüs davasına adadığını belirtti

İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından, "Gençlerle Buluşma" temasıyla bir konferans düzenlendi. Önce Said Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi ve ardında Hikmet Killer Fen Lisesi'nde birer program düzenlendi. Düzenlenen programlar Kur'an-ı Kerim tilavetleriyle başladı. Programa konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Abdullah Yıldız, Selahaddin Eyyubi'nin hayat mücadelesinden kesitler sunarak, İslam coğrafyasının geldiği durumun sebeplerine değindi.

Yıldız şöyle konuşu: "Bizi kitabımızdan kopardılar. Bizim de hatalarımız var. Nefsimizin, birtakım saçma geleneklerimizden dolayı kitabımızdan koparıldık. Bir biçimde namazdan, camiden koparıldık. Manevi değerlerden, bizi biz yapan değerlerden koparıldık. Kardeşliğimizi, ümmet bilincimizi kaybettik. Kıblemizi şaşırdık Allah muhafaza. Yeni nesillerde, bir takım yeni yeni inkar furyası başladı. İmanın, İslam'ın ne olduğunu bilmeyen, Kur'an'ın ne olduğunu bilmeyen, kendini inkarcı zanneder, okuyunca teslim olur."

"Kudüs; bir Arap, bir tarih, bir dış politika meselesi değildir"

Kudüs'ün İslam ümmeti için, Müslümanlar için önemine vurgu yapan Yıldız, Kudüs'ün bir Arap, bir tarih, bir dış politika meselesi olmadığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Birliğimizi kaybettiğimiz, İslam ile Kur'an ile namazla, cami ile cemaatle bağlantılarımızı kopardığımız bir zaman diliminde, 1090'larda İslam dünyası param parça. Şu anki İslam dünyasında, Ortadoğu coğrafyasında, o zamanda 70 küsur devlet var. Beylik var. Sadece Anadolu'da 10-15 tane devletçik var. Herkes birbirinin gırtlağına sarılmış, sınır, beylik, belik ve mezhep almış yürümüş. Hristiyan dünyası birleşmiş. Hz. Ömer döneminde Kudüs'ü almıştık. Kudüs Müslümanların gözbebeğiydi. Kudüs bizim neyimiz olur? Kudüs bizim imanımız olur. Bizim ilk kıblemiz olur. Kudüs miracın mekânı olur. Kudüs, Peygamberler diyarı olarak değer verdiğimiz kutsalımız olur. Kudüs tarih, Arap ve dış politika meselesi değildir. Bizim için iman meselesidir. Selahaddin Eyyubi iman meselesi olarak baktığı için, kendisini Kudüs davasına adayan adam gibi adamdır. Türk'tür, Kürd'tür, Arap'tır eyvallah. Bizim başımızın tacıdır ne olursa olsun. Ama mücahittir, İslam davasına adanmıştır. Bir zamanlar biz Türklüğünü, Kürtlüğünü, Araplığını tartışıyorduk. Şimdi biz adamlığını konuşmalıyız."

"Bugün ümmet coğrafyası dostlarıyla uğraşıyor"

Yıldız, Selahaddin Eyyubi'nin hayat mücadelesinden kesitler sunarak, yeniden özümüze dönmek için, birliğimizi sağlamak, namaz ve sabırla Allah'tan yardım dilememiz gerektiğinin altını çizerek, gençlere önemli nasihatlerde bulundu.

Yıldız, Selahaddin Eyyubi'nin "Dostlarıyla uğraşanlar, düşmanlarını yenemezler." sözünü hatırlatarak, "Sağına soluna bakmadan 'ben varım' diyen bir gençlik lazım. Sağına soluna bakan adam, başkası yapsın demektir. Birileriyle beraber yapalım demektir. Özgüven eksiktir. Ben yaparım demek lazım. Selahaddin de tam bunu yaptı. 'Kudüs'ü Allah'ın izniyle ben kurtaracağım. Kudüs'ü kurtarıncaya kadar gülmek bana haram olsun' demiştir. 33 yıl boyunca gülmediği söyleniyor. İşte adanmışlık, işte adamlık budur." ifadelerini kullandı.

Selahaddin Eyyubi bu millete namazı anlatmayı, sevdirmeyi istemiştir

Selahattin'in Eyyubinin namaza çok önem verdiğine işaret eden Yıldız, "Selahaddin İslam birliğini sağlarken, sürekli bir cümle söylüyor. Gençler bu cümleyi iyi anlayın. Selahaddin'in Bitlis'teki torunları bunu buraya taşımalı. 'Dostlarıyla uğraşanlar, düşmanlarını yenemezler.' Bugün İslam coğrafyasının tamamı dostlarıyla uğraşıyor, birbiriyle uğraşıyor. Ortak düşman olan modern Haçlıları yenebilir mi? İslam dünyası yenemez. Ne zaman bunu bırakırsa o zaman yener. Selahaddin Eyyubi böyle tedbir alıyor. Cuma namazında camileri dolduranlar, sabah namazında da doldurursa işte o zaman Kudüs'e yürüyeceğiz. İşte Selahaddin Eyyubi bu millete namazı anlatmayı, namazı sevdirmeyi, camide cemaatle namaz kılmanın güzelliğini anlatmayı istemiştir. Selahaddin Eyyubi hafızdı. Şu ayeti çok iyi biliyordu. 'Sabır ve namazla Allah'tan yardım isteyin.' Bugün sabrın içini de boşaltılar. Sabır, sağ yanağına vurdular, sol yanağını çevirmek değil. Sabır; direnmek, cihat, mücadele etmek, zorlukların üstesinde gelmektir." diye konuştu.

Konuşmaların ardında programa katılan gençlere, Abdullah Yıldız'ın kaleme aldığı "Minberin Sırrı Selahaddin Eyyubi" ve "Haydi Namaza" kitabı hediye edildi.

Şükrü Tontaş-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.