Sel baskınlarına traktör lastikli önlem

Sel baskınlarına traktör lastikli önlem

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde sel baskını sonucu arazilerinin zarar görmemesi için çiftçiler ilginç yöntemlere başvuruyor.

Vatandaşlar, sel sularının zararlarını en aza indirmek için yüzlerce lastiği halatlarla ağaçlara bağlayarak, dere kenarlarına yerleştiriyor.
 
Aşağı Esen köyünde yaşayan vatandaşlar, sel sularının zararlarını en aza indirmek için çok sayıda traktör ve kamyon lastiğini halatlarla ağaçlara bağlayarak, dere kenarlarında set oluşturuyor.

Köydeki Esen Deresi özellikle yağmurlu günlerde taşması nedeniyle ekili arazilere zarar veriyor. Sel sularının zararını en aza indirmeyi hedefleyen vatandaşlar da ilginç yöntemlere başvuruyor.

Derenin kenarına 2003 yılında taştan yapılan setin gücü az olduğu için tarlalar sular altında kalıyor. Buna çözüm üreten köylüler, traktör, kamyon gibi araçlardan çıkan lastikleri toplayarak, köyde "lastikten set" oluşturuyor.

Halatlarla çevresindeki ağaçlara bağlanan lastikler, dere kenarına yerleştiriliyor. Çiftçilerin geliştirdiği bu yöntem sayesinde sel sularının arazilere zarar vermesi önleniyor.

Köydeki vatandaşlardan Yusuf Aydın (66), 11 yıl önce köye yapılan setin çok faydasının olmadığını belirterek, "Tarlalarımız sular altında kalıyordu. Biz de köylülerimizle toplanarak, lastiklerle set yapma kararı aldık. Ben arazimin etrafındaki tekerlekten seti bir yılda yaptım" dedi.

"Köyümüzden geçen setin onarılması gerekiyor"

Köyden geçen derenin suyunun yüksekten geldiği için şiddetli olduğunu anlatan Aydın, "Dağlarda yağmur veya dolu yağınca bu çayın su seviyesi yükseliyor. Ayrıca sular yüksek kesimden indiğinden çay hızlı akıyor. Yükselen sular nedeniyle seti aşıyor. Geliştirdiğimiz lastik setler suların hızını düşürüyor. Biz bu seti yaptığımızdan bu yana sular arazilere az zarar veriyor" diye konuştu.

Ahmet Aydınlı ise lastiklerle set yapmanın yorucu bir iş olduğunu belirterek, "Yıllar önce köyümüzden geçen çayın arazilere zarar vermesini önlemek için bir set yapılmıştı. Buna rağmen arazilerimiz zarar gördü. Biz de kendi imkanlarımızla oto lastikçilerden toplayıp getirdiğimiz lastiklerle set yaptık. İnsan gücü bir yere kadar. Şimdi köyümüzden geçen setin onarılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.