Şeker hastalığı gözü vuruyor

Şeker hastalığı gözü vuruyor

Diyabet yani şeker hastalığı vücuttaki küçük damarların tamamını etkileyebiliyor.

Uzun süreli diyabet, sıklıkla gözlerde hasar oluşturma riskini artırıyor. Şeker düzeyinin kontrol altına alınamaması, kişinin görme yetisini tamamen kaybetmesine de yol açabiliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Varol Şen, diyabetin göz sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi. “Diyabet ani görme kaybına yol açabilir” diyen Op. Dr. Varol Şen, "Diyabetli hastalar özellikle Tip 2 diyabet hastası olanlar, genellikle hastalıklarının başlama zamanını tam olarak anlayamaz. Hastalar bazen yalnızca göz şikayetleri ile doktora başvurur. Ancak yapılan muayenelerinde şeker hastalığı teşhisi konulabilir. Şeker hastalarında genelde sinsice ilerleyen bir şekilde görme yetkisi azalabilir. Yani vücuttaki şeker düzeyi gözlerde hasar oluştursa da bazen hastaların görmeyle ilgili herhangi bir şikayeti oluşmayabilir. Ancak hiçbir belirti vermeden ve hastalarda herhangi bir belirti oluşturmayan göz hasarları, ani görme kayıplarını ortaya çıkarabilir. Bu nedenle şeker hastalarının muayene ve takipleri, diyabet ve göz hastalıkları uzmanı işbirliği ile yapılmalıdır. Bu sayede, sık kontroller, erken teşhis ve tedavi ile birçok diyabetli hastada ciddi görme kayıpları engellenebilir." dedi.

GÖZ HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR

Op. Dr. Varol Şen, kontrol altına alınmayan şeker düzeyleri görme kayıplarının yanı sıra göz hastalıklarına da neden olduğunu anlatarak, şunları söyledi: "Diyabet, katarakt gelişimini hızlandırır. Göz kuruluğuna yol açar. Göz kaslarında felç oluşumunu tetikler. Diyabetik Retinopati’ adı verilen gözdeki sinir tabakasının tutulumuna neden olur. Şeker gözün retina tabakasında hücrelerin bozulmasına, küçük damarlarda genişlemelere ve damar tıkanıklıklarına yol açar."

GÖZ ANJİYOSU DOĞRU TEDAVİYİ BELİRLER

Şeker hastalığının gözlerde herhangi bir hasara neden olup olmadığı, iyi bir göz muayenesi ile anlaşılabileceğini anlatan Op. Dr. Varol Şen, şöyle konuştu: "Göz dibinde kanama tespit edilirse, göz anjiyosu yapılarak göz dibi fotoğrafları çekilmektedir. Anjiyo ile sinir tabakasındaki tahribatın şiddeti belirlenmekte ve lazer tedavisi gerekip gerekmediği tespit edilmektedir. Gözlerde, şeker hastalığına bağlı etkilenmenin çeşitli alt grupları bulunmaktadır. Damar yapısının bozulması damarda sıvı sızıntısına bağlı doku ödemi oluşturmaktadır. Doku ödemine ek olarak damar içine hızlı direkt kanın kaçmasına bağlı kanamalar oluşturarak, damarlarda genişlemelere neden olmaktadır. Anjiyo, gözdeki damarların içyapısını ve bütünlüğündeki bütün bu problemlerin görülmesini sağlar."

KLASİK CERRAHİDE SINIRLI SONUÇ ALINIYOR

Op. Dr. Varol Şen, diyabete bağlı göz hasarları ve görme kayıplarında açık cerrahi ile alınan sonuçların başarısı sınırlı olduğun anlatarak, "Bu nedenle klasik cerrahi aşamasına gelmeden, girişimsel yöntemlerle sorunun kontrol altına alınması sağlanmalıdır. Diyabet tedavisinde artık insanların daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri sağlanabilmektedir. Göz sorunlarında da düzenli kontrol ve takipler sayesinde hastalığın klasik cerrahi evresine gitmeden, erken müdahale ile kontrol altına alınabilmesi sağlanabilmektedir. Hastalar düzenli takip edildiğinde çok uzun dönemde bile çok minimal değişiklikler gözlenmektedir." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.