Şehirden indim köye

Şehirden indim köye

Ekoturizm projesinin uygulanmaya başlayacağı Gölpazarı ilçesi Kurşunlu köyünde, turistler tıpkı burada yaşayanlar gibi zaman geçirerek kırsal kesim insanının turizm pastasından alacağı paya katkı sağlayacak.

Şehirli turistler, köylülerin evlerinde barınacak, inek sağma, yumurta toplama, salça ve ekmek yapma, hasır dokuma gibi aktivitelere katılacak.
 
Gölpazarı ilçesi Kurşunlu köyü, ekoturizm (çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten, doğal alanlara karşı duyarlı bir seyahat türü) çalışmaları kapsamında hazırlanan projeyle tarihinde görülmemiş bir gelir kapısına kavuşuyor. Köy yaşantısını merak eden şehir insanı, Kurşunlu'da özellikle yaz aylarında birkaç günlüğüne tatillerini geçirirken tıpkı "Mehmet Ağa", "Fadime Nine" gibi hayvanlarına bakacak, inek sağacak, yumurta toplayacak, ekmek ve salça üretecek. Muhtar Behzat Gültekin, Kurşunlu Köyü Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği ile kırsal turizm projesi hazırladıklarını söyledi.

ÖN PLANDA KADINLAR OLACAK

Kurşunlu'nun yaklaşık 100 haneye sahip olduğunu belirten Gültekin, köyün başlıca geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğu bilgisini verdi. Gültekin, şöyle devam etti:
"Projemizde kadınlar ön planda olacak ancak erkekler de onlara yardım edecek. Hasır ve halı dokuma, peynir ve yağ yapma, patik gibi el işlerine yer vereceğiz. Köylü kadınlarımıza bir gelir olsun diye atıl durumda bulunan okulu muhtarlık ve dernek olarak tahsis ettik. Projemizle hem gelir elde etmek hem de köyümüzü tanıtmak istiyoruz. Köy hayatını tanımak veya köy yağını, peynirini yerinde nasıl üretildiğini görmek isteyenler için bu projeyi başlattık. Yerli ve yabancı turistlerimiz buyursun gelsin. Yakın zamanda projemizi uygulayacağız."

KERPİÇ EVLER BAKIMDAN GEÇİYOR

Başta İstanbul olmak üzere çevre illerden köyde kalmak için insanların geleceğini dile getiren Gültekin, "Gelecek aileler, evlerin doğal olmasını istiyor. Kerpiç evlerimiz var ama biraz bakıma ihtiyaçları olduğu için tamir ediyoruz. Köy yaşantısına uygun kerpiç evlerde misafir olacaklar ve kendi yaptığımız doğal yiyecekleri tadacaklar. Evlerimizde yatıp kalkacaklar. Evler aynı anda 40 kişiye hizmet verebilecek şekilde hazırlanıyor." dedi.

'KÖY YAŞANTISINI HİSSEDECEKLER'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce "Sıra Dışı Okur" unvanı verilen köylü kadınlardan Bedriye Engin ise projenin bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu dile getirdi. Köye gelecek tatilcileri otantik bir ortamda ağırlayacaklarını vurgulayan Engin, "Yemeği beraberce hazırlayacağız. Bulaşıklarımızı beraberce yıkayacağız. İnek sağacağız, yumurta toplayacağız, ekmek yapacağız. Atölyemizde hasır dokuma makinesinde hasır dokuyacağız. Farklı aktivitelere katılacaklar. Burada köy yaşantısını hissedecekler" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.