Sedef hastalığı için umut ışığı

Sedef hastalığı için umut ışığı

Sedef hastalığı için umut verecek yeni bir ürünün yakın zamanda piyasada olacağı açıklandı.

Halk arasında kurdeşen diye de bilinen ve her 4 kişiden birinin hayatında bir kez yaşadığı kronik ürtikerin tedavisi alerjik astımdan çıktı. Avrupa Dermatoloji Kongresinde, hedef odaklı tedaviler kapsamında ileri teknoloji ile üretilen "Omalizumab" etken maddeli yeni ilacın ilk 12 haftada hastaların yarıya yakını tamamen iyileştirdiği açıklandı. İlaç Türkiye ile birlikte 25 ülkede ruhsat alarak geri ödeme kapsamına alındı. Yeni ilacın astım tedavisinin yan etkisinden yola çıkarak bulunduğunu belirten Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Öğretim Üyesi (GATA) uzman dermatolog Doç. Dr. Erol Koç, deriye enjeksiyonla yapılan yeni ilacın 2-5 yıldır devam eden kronik ürtiker hastalarına çare olacağını söyledi. Kongrede ayrıca 'dermansız dert' diye bilinen sedef hastalığının yüzde 90 oranında tedavi eden yeni ilaçların sunumu yapıldı.
 
ÜRTİKERİN TEDAVİSİ GERİ ÖDEME KAPSAMINDA
 
Avrupa'nın ve Türkiye'nin önde gelen dermatologlarının katıldığı Hollanda'nın Amstramda şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Dermatoloji Kongresi'nde (EADV) sedef ve ürtikere yönelik 2 yeni tedavi yöntemi damgasını vurdu. Novartis tarafından sunulan ve ürtiker tedavisinde hastaların yüzde 50'sine yakınında tam tedavi sağlayan 'omalizumab' etken maddeli ilaç Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Kongre'ye Türkiye'den katılan GATA Öğretim Üyesi uzman dermatolog Doç. Dr. Koç, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ciltte aşırı kaşıntı ve kızarıklıkla kendini gösteren ürtiker hastalığının çoğunlukla strese bağlı tetiklendiğini ama yüzde 70-80 oranında sebebinin bilinmediğini söyledi. Toplumda her 4-5 insandan birinin ürtikeri hayatında en az bir kez de olsa yaşadığına dikkat çeken Doç. Dr. Koç, "Kaşıntı ve kızarıklık nedeniyle hastalar sosyal hayattan izole oluyor. Gece kaşıntıları uykusuzluğa ve iş, okul hayatında performans düşüklüğüne neden oluyor. Hayat standartları düşüyor. Hastaların üçte 1'inde bir yıl, beşte birinde 5 yıl kadar sürüyor" dedi.
 
ÜRTİKERE DNA TEKNOLOJİLİ İLAÇ TEDAVİSİ
 
Ürtikerin tedavisi için bugüne kadar genel alerji ilaçları grubuna olan antialerjik (antihistaminik) ilaçların kullanıldığını ancak bu ürünün de hastaların sadece bir kısmında etkili olması nedeniyle yeni tedavi yöntemlerinin araştırıldığını belirten Doç. Koç, "Alerjik astım hastalarında kullandığımız bir ilacın ürtikere de olumlu cevap vermesi üzerine ilaç sanayi bu yönde araştırma yapmaya başladı. Sadece ürtikere neden olan hücrelere yönelik hedef odaklı ilaç geliştirildi. DNA teknolojiyle üretilen bu ilaçlar ile ilk 3 hafta hastaların yüze 65'inde ürtikeri kontrol altına alındı 12'inci haftada ise yüzde 50'ye yakınında hastalık tamamen yok edildi" diye konuştu.
 
SEDEFE YÜZDE 90 ÇARE BULUNDU
 
Kongreye katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer ise dünyada 125 milyon insanın yakalandığı genetik bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı için umut vaat edecek yeni bir ürünün yakın zamanda piyasada olacağını açıkladı. Sedefin ciltteki izlerini yüzde 90 oranında ortadan kaldıracak "Sekukinumab" etken maddeli ilacın klinik araştırmalarının sonuçlandığını belirten Prof. Gürer, "Yeni ilaçla sedefli hastalarımızın sosyal izolasyondan kurtularak daha iyi bir yaşama ulaşacağını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.